ВООЗ скасувала статус пандемії COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я 5 травня скасовувала статус пандемії коронавірусу COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації.

Про це повідомив Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреєсус. Він зауважив, що попри те, що етап надзвичайної ситуації закінчився, пандемія триває.

Агентство охорони здоров’я ООН зазначило, що щотижня від вірусу все ще помирають тисячі людей.

З великою надією я оголошую, що COVID-19 закінчився як глобальна надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я. Однак це не означає, що COVID-19 більше не становить глобальної загрози. Минулого тижня він забирав життя кожні три хвилини – і це лише ті смерті, про які ми знаємо,
– заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом.

Глава ВООЗ нагадав, що оголосив надзвичайний стан у сфері охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння через глобальний спалах COVID-19 (найвищий рівень тривоги згідно з міжнародним правом) – ще 30 січня 2020 року.

COVID-19 перевернув наш світ з ніг на голову
“За 3 роки COVID-19 перевернув наш світ з ніг на голову. ВООЗ повідомила про майже 7 мільйонів смертей, але ми знаємо, що їх кількість у кілька разів більша – щонайменше 20 мільйонів”, – сказав Гебреєсус.

У ВООЗ заявили, що пандемія коронавірусу не просто спричинила кризу охорони здоров’я. Вона спричинила серйозні економічні наслідки, скасування подорожей, закриття підприємств, кинула мільйони людей у бідність, самотність, ізоляцію, тривогу та депресію.

Наразі, за його словами, вже більше ніж рік пандемія демонструє тенденцію спаду, а імунітет населення зростає завдяки вакцинації та тому, що багато людей перехворіли. Ба більше, знижується смертність, а відтак зменшується тиск на системи охорони здоров’я.

Що передувало рішенню ВООЗ
Комітет з надзвичайних ситуацій і ВООЗ упродовж останнього року аналізували дані та розглядали, коли буде відповідний час, щоб знизити рівень тривоги.
4 травня Комітет зібрався в 15 раз і рекомендував главі ВООЗ оголосити про припинення надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення.
Однак у ВООЗ наголосили, що це не привід послаблювати пильність, адже вірус постійно мутує.

Читайте також  Поліція перекрила міст на Пасічну – горить високовольтний кабель. ФОТО. ОНОВЛЕНО

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.