Українцям вручають повістки працівники ЖЕКу: Юрист розповів, у яких випадках це законно

Мобілізацію в Україні продовжили ще на 90 днів. Військовозобов’язані віком від 18 до 60 років можуть отримати повістку в будь-якому громадському місці.

Крім того, документ можуть вручити як представники військкомату, так і працівники ЖЕКу. Адвокат Ростислав Кравець розповів, у яких випадках вручення повістки є законним, а коли документ можна проігнорувати.

Дуже часто представники військкомів не передають особисто повістки громадянам, а залишають їх представникам сільрадам і навіть ЖЕКам, після чого комунальники ходять по квартирах і розкладають повістки по поштовим скриньками, або всовують їх у двері.

За словами юриста, у врученні повістки співробітником ЖЕКу немає нічого протизаконного, якщо процедура проходить згідно з протоколом, і повістка вручається особисто до рук призовника.

У представника ЖЕКу має бути відповідна відомість, в якій призовник обов’язково має розписатися. У відомості має бути зазначена дата та час, тим самим факт отримання повістки має бути зафіксовано.

Якщо особа відмовилася приймати документ, то працівник ЖЕКу повинен на місці скласти про це акт із свідками, де також мають стояти всі підписи.

У якому разі можна проігнорувати повістку?
Якщо працівник ЖЕКу просто залишив документ у поштовій скриньці, то її можна не брати, і за це не загрожує жодна відповідальність, оскільки не буде жодних підтверджень щодо вручення документа.

Штраф можна отримати лише у тому випадку, якщо українець отримав повістку та розписався в ній, але проігнорував вимогу з’явитися до ТЦК. У такому разі може загрожувати адміністративна відповідальність від 3400 до 8500 грн. або до року виправних робіт.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.