ТЦК по-новому каратимуть чоловіків: До чого готуватися

Кабмін розширив повноваження ТЦК, за що каратимуть чоловіків.

У поточному місяці Кабінет міністрів України ухвалив постанову, якою розширив повноваження територіальних центрів комплектування (ТЦК). Наразі вони можуть карати чоловіків, пише ТСН.

Відтепер повістку можуть вручити не тільки в будь-якому громадському місці, а й незалежно від того, де людина перебуває на військовому обліку.

Це означає, що протоколи про порушення правил військового обліку також представники ТЦК можуть скласти скрізь.

Раніше протокол про порушення військового обліку міг становити лише ТЦК, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку. Тепер немає жодних обмежень для ТЦК це зробити.

Юрист Владислав Юрчак пояснив, як тепер виглядає складання адміністративного протоколу за порушення правил військового обліку:

Наприклад, людина перебуває на військовому обліку у Києві, а перебуває в Ужгороді, де йому вручили повістку. Це означає, що він має з’явитися для уточнення військово-облікових даних до центру комплектування в Ужгороді, на порядку денному має бути зазначена адреса, дата та місце.
Військовозобов’язаний не з’явився у вказане місце та час у порядку денному в ТЦК;
Керівник ужгородського ТЦК та СП має право накласти на людину адміністративне стягнення за ігнорування повістки та не явку до ТЦК.
За словами юриста, у нормах Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП) немає вказівок щодо необхідності дотримання будь-яких принципів територіальності.

Вони лише визначають, що керівники ТЦК та СП від імені ТЦК та СП можуть розглядати справи про адмінправопорушення та мають право накладати відповідні стягнення.

Максимальний розмір штрафу за адміністративне правопорушення – 8500 грн. Але його можуть виписати у разі повторного ігнорування повістки для посадових осіб на підприємствах.

Кримінальна відповідальність настає для осіб, які пройшли військово-лікарську комісію, визнаних придатними та отримали мобілізаційне розпорядження, але не з’явилися в ТЦК. У такому разі може загрожувати до 5 років позбавлення волі.

Читайте також  Працівники культури Коломиї та району відзначають професійне свято (відео)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.