Перенесення Різдва на 25 грудня: Чи будуть додаткові вихідні

Після того, як Православна церква України дозволила святкування Різдва Христового 25 грудня, тобто за григоріанським календарем, значення свята для українців зросло ще більше.

На який день тижня випадає святкування, і чи будуть додаткові вихідні у матеріалі Styler нижче.

Чи буде 25 грудня додатковий вихідний
З 2017 року 25 грудня в Україні стало офіційним вихідним днем.

Цього року ця неділя, а відповідно до статті 73 Кодексу законів про працю наступні понеділки у свята мають бути додатковими вихідними днями.

У 2022 році через воєнний стан додаткові вихідні були скасовані в Україні, починаючи зі свята 8 березня.

Наразі військовий стан був продовжений в Україні вже тричі. Втретє його пролонгували на 90 днів до 21 листопада. Якщо його знову продовжать, додаткового вихідного 26 грудня не буде.

Чому існують дві дати святкування Різдва?
Святкування Різдва 25 грудня часто пов’язують із католицизмом, а 7 січня – із православ’ям. Але насправді дата святкування в усіх однакова, різниця лише у системі обчислення.

1918 року Україна перейшла на григоріанський календар. Це той календар, яким ми користуємось зараз. Західні церкви відзначають Різдво за григоріанським календарем, а східні – за юліанським.

Священний синод ПЦУ 18 жовтня 2022 року дозволив святкувати Різдво 25 грудня – якщо того бажають парафіяни. У церквах проводитимуть святкові богослужіння, і учасники богослужінь звільнятимуться від постових обмежень.

Це не означає, що ПЦУ готова повністю перейти на святкування Різдва 25 грудня, проте це важлива зміна.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.