Як чоловіки реагують на відмову в близькості?

Ми звикли думати, що чоловіки менш чутливі і що секс для них – тільки розрядка, тому і відмову вони переживають простіше, ніж жінки.

Як насправді сильна стать реагує на відмову і як це впливає на відносини, міркує сімейний терапевт Сара Хантер Мюррей.

286182_1

Ви провели чудовий день, і зараз вам хочеться, щоб коханий (кохана) скоріше повернулися додому і ви розділили вечір, який закінчиться в спальні. Ви віддаєтеся цим переживанням, розставляючи на столі бокали та свічки, і тут лунає дзвінок. Ваш партнер не поділяє грайливих планів і з порога повідомляє про жахливий день на роботі і жахливих заторах на дорогах. Майже залпом випиває протягнутий келих і падає на диван. Все, що йому зараз хочеться-це подушка і пульт від телевізора. Знайома картина, чи не правда?

Більшість опитаних мною жінок говорили про те, що, коли вони самі пропонують чоловікові близькість і виявляються відкинуті, це боляче б’є по самолюбству. Разом з тим вони звикли думати, що та ж ситуація аж ніяк не так гостро сприймається другою стороною. Омана ця покоїться на двох стереотипах, передає Ukr.Media.

Стереотип перший – чоловікам необхідний секс більшою мірою для того, щоб добре себе почувати фізично, а емоційний зв’язок їм не так вже й важливий. І якщо чоловіка відкидають, то він і страждає менше, тому що все, що втрачає, – це неможливість негайного сексуального задоволення.

Стереотип другий – сильна стать – ініціатор сексуальних контактів і в цій грі завжди в ролі «нападника». Жінка ж виступає як «захисник», і відмовляти для неї в порядку речей. Таким чином, чоловік просто звикає до того, що його вимоги можуть бути відкинуті.

Читайте також  “На похорон прийшов лиш батько”: мама померлої жінки з Чернівців розповіла нові подробиці смерті доньки

Майже всі чоловіки зізналися, що їх впевненість в собі завжди страждала, коли їм з різних причин відмовляли в близькості

На ділі ж все в точності навпаки. Важко звикнути до того, що тебе відкидають. І так як з чоловіками це відбувається частіше, вони часом страждають найбільше. Я провела опитування чоловіків у віці 30-60 років, з досвідом довгострокових відносин або сімейного життя (більше 14 років), і питала їх про те, чи були в них періоди, коли потяг до партнерки зменшувався або зовсім зникала. Майже всі зізналися мені, що їх лібідо, а іноді і впевненість у собі завжди страждали, коли їм з різних причин відмовляли в сексі.

Ось що писали мої респонденти:

«Коли тільки ти пропонуєш зайнятися любов’ю, а тобі постійно відповідають «ні», хоча і знаходять перспективні прийменники, це спочатку сильно засмучує, а потім поступово призводить до депресії. Ти починаєш говорити собі: «Між вами щось зламалося, і, напевно, саме ти в цьому винен». (Михайло, 32 роки)

«Якщо вона не хоче тебе, це означає, ти їй не цікавий. Це зачіпає щось дуже важливе всередині тебе. Я відчуваю, що не потрібен їй. Може, це насправді не так, але це те, що я відчуваю». (Марк, 42 роки)

Чоловіки сприймають відмову в близькості як послання: «моя жінка мене більше не хоче»

Іншими словами, чоловіки не сприймали відмову як небажання партнерки зайнятися любов’ю саме зараз. Для них це означало: «моя жінка мене більше не хоче». Всі опитані говорили про те, що регулярні відмови улюблених жінок впливали на їх впевненість у відносинах і на самооцінку.

Багато згадували про те, що відчуття самотності впливало на їх лібідо і вони починали уникати фізичних стосунків. «Я зазвичай позитивний чоловік, але коли справа стосується сексу і тебе постійно відкидають, неможливо ставитися до цього з легкістю. Простіше цю тему засунути і зовсім не думати про неї», – зізнається Борис, 51 рік.

Читайте також  Вагінальний оргазм: Сексологиня розповіла, де і як шукати блаженства

Свої емоції чоловіки описували різними словами, але вони завжди висловлювали одне – відчувати себе знедоленим боляче. І щоб захиститися, багато починають самі уникати сексу, зовні виявляючи до цієї сторони життя колишнього інтересу. Це підтверджує і дослідження психолога Еммі Мейс з Університету Торонто (Канада).

Перші дві його частини присвячені того, наскільки точно партнери читають знаки, які запрошують до сексу і інтимної близькості. Незабаром Мейс виявила цікаву закономірність — є щось, що об’єднує чоловіків, які ігнорували невербальні послання своїх партнерок. Вона провела додаткове дослідження, в якому взяли участь пари, які перебувають у тривалих стосунках. Протягом трьох тижнів всіх учасників просили вести щоденник сексуальної активності і оцінювати твердження «Я боюся, що партнер мене відкине» за семибальною шкалою, починаючи від «Мені це не дуже важливо» до «Мені це життєво важливо».

Коли чоловік відчуває себе невпевнено, одночасно він перестає «чути» свою партнерку

З’ясувалося, що в ті дні, коли чоловіки особливо турбувалися із-за того, що їм відповіли відмовою, вони гірше визначали сигнали сексуального інтересу, які їм надсилали подруги. Іншими словами, коли вони з різних причин почували себе невпевнено, то одночасно переставали «чути» свою партнерку, тим самим заздалегідь відмовляючись від можливої близькості.

Цілком природно, що ми не можемо хотіти близькості всякий раз, коли наш партнер в настрої. Однак за час своєї практики я бачила, як змінюються стосунки в парі, коли чоловік починає говорити про свої почуття.

Жінка чує, що її слова ранять кохану людину набагато більше, ніж вона собі уявляла, і, в свою чергу, стає більш уважною. Адже замість кинутого роздратовано «Я втомилася і не хочу» можна обійняти партнера зі словами «Давай займемося цим завтра» або «Давай сьогодні просто обнімемося, мені дуже хочеться відчувати тебе поруч». Ви здивуєтеся, наскільки виграють відносини, варто тільки почати говорити про це тепліше і тактовніше.

Читайте також  На Закарпатті працівники ТЦК схопили водія автобуса, який привіз дитячу збірну на змагання: подробиці скандалу

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.