“Очищали від бруду страчуючи чоловіків”: Human Rights Watch опублікувала історії очевидців окупації ВАЖЛИВО

У міжнародній організації Human Rights Watch опублікували звіт про військові злочини російських військових, які вони вчиняли з мирним населенням України. Звіт містить підтверджені історії людей, що стали свідками, або пережили насилля з боку військовослужбовців РФ.

 

Звіт зокрема містить історію жителів селищ Старий Биків та Новий Биків, що на Чернігівщині. Там російські військові стратили щонайменше шестеро чоловіків. “Більшість людей через обстріли ховалися у своїх підвалах, а солдати ходили від дверей до дверей”, – каже Тетяна, жителька Нового Бикова.

З однієї з осель бійці забрали шістьох чоловіків. “Вони взяли шістьох чоловіків із трьох різних сімей. У однієї з жінок в один момент розстріляли обох синів. Ще один молодий хлопець був років за 20, його звали Богдан, я добре знаю його матір, вона мені розповіла, що солдати сказали їй чекати біля її будинку, поки вони взяли сина… щоб допитати. Те саме сказали іншим родинам. Натомість вони відвели цих шістьох чоловіків, відвели їх у дальній кінець села й розстріляли”, – розповіла жінка.

“На блокпості росіяни нам сказали не хвилюватися, що чоловіків трохи налякають, а потім відпустять. Ми відійшли приблизно на 50 метрів… і почули постріли. Це було близько 18:20”, – підтвердила слова Тетяни матір Богдана.

Страти відбувалися і в Бучі, де їх свідком стала місцева вчителька. Каже, що 4 березня переховувалася в підвалі зі своїми двома собаками, аж раптом почула, як вибили вхідні двері дому.Потім російською пролунало: “Выходите сейчас же, или мы кинем гранату”. Потім її наказали прямувати за ними.

Солдати вивели разом з нею ще близько 40 людей на сквер. Там на холоді вони простояли декілька годин.

Читайте також  Стало відомо, з ким Путін ухвалив рішення про вторгнення до України

“В один момент привели одного молодого чоловіка, потім ще чотирьох. Солдати наказали їм зняти взуття та куртки. Вони поставили їх на коліна на узбіччі дороги. Російські солдати натягнули чоловікам ззаду, через голову футболки. Одному вистрілили в потилицю. Командир сказав решті людей на площі: “Не хвилюйтеся. Ви всі нормальні – а це бруд. Ми тут, щоб очистити вас від бруду”.

Коли жінка 9 березня виїжджала з міста, тіло хлопця все ще продовжувало лежати там, де його застрелили.

40-ка річному Дмитру разом із сім’єю прийшлося рятуватися від обстрілів у одному з підвалі містечка Ворзель. У підвалі люди розповіли йому, як раніше російські солдати увірвалися до підвалу, кинувши димову шашку. Деякі ж через паніку почали вибігти зі сховища. Одна з жінок була поранена пострілом в груди. Також тоді росіяни вбили 14-річну дитину пострілом в голову.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.