Ми — народ, який став феноменом сучасного світу. У чому наша сила?

Дослідник розповідає про риси українців, які допомагають перемагати у війні, а також пояснює, від якого психічного розладу потерпають росіяни.

Мужність і відвага українських військових, які невтомно б’ють ворога, подвиги простих громадян, які голіруч виступають проти озброєних рашистів, безстрашність, відданість рятувальників і медиків, згуртованість волонтерів викликають захоплення і подив у цілому світі. Нині українці демонструють риси, яких дехто у себе не помічав. Та вони закладені у нашому менталітеті, чи то пак — вони у нас в крові. Ці риси передали нам предки, які мужньо боролися за свободу і незалежність, при цьому не втрачаючи людяності.

Про те, що саме надає українцям нечуваної стійкості, а також про кардинальну різницю в менталітеті росіян і українців я говорила з лікарем-психотерапевтом, письменником, дослідником українського менталітету і автором книжки “Український менталітет. Ілюзії — міфи — реальність” Олександром Стражним.

— Які риси українського національного характеру яскраво продемонструвала ця війна?

— Людина пізнається в екстремальній ситуації. Під час небезпеки вона виявляє свої як найкращі, так і найгірші риси. В екстремальній ситуації стає зрозумілим, що являє собою і цілий народ.

Спершу зазначу, які риси загалом притаманні українській ментальності. До перлин цього самобутнього намиста належать сміливість, волелюбність, хазяйновитість, миролюбність, демократичність, образність сприйняття, сентиментальність, містицизм, відкритість, кмітливість, хитрість, стійкість до стресу, життєрадісність, розвинене почуття гумору… Звісно, є і не такі приємні риси: консерватизм, слабка здатність до стратегічного планування, занижена самооцінка, наївність, анархічність…

Які з цих рис вийшли на перший план під час війни? На мою думку, лише найкращі: сміливість, волелюбність, стійкість до стресу, безкорисливість, патріотизм. Власне, саме це і допомагає нам протистояти ворогові.

Читайте також  На війні зaгuнув головний сержант Роман Сергієвич з Івано-Франківська

— Здається, путіну, який планував повномасштабний напад на Україну, забракло мізків подумати про цю силу народу і усвідомити — нас неможливо перемогти.

— За минулі роки в Україні сталися дві неймовірні речі: у 2014 році українці власними силами скинули президента-диктатора, який дав наказ їх розстрілювати; у 2022-му українці стримали величезну армаду російської армії, яка застосувала проти них усю свою міць. Навіть експерти НАТО дивуються: “Як таке може
бути? З якого ця Україна заліза?” Божевільний російський президент, який хотів взяти Україну за лічені дні, припустився величезної помилки. Зважуючи наявне озброєння, він не врахував головної зброї українців — їхній дух, їхній стрижень, їхній менталітет. Це унікальний феномен для сучасної Європи, для всього світу.

Божевільний російський президент, який хотів взяти Україну за лічені дні, припустився величезної помилки.

— Те, як наш народ об’єднався під час війни, — також один з проявів менталітету?

— Так. У мирний час українці можуть сваритися, обурюватися вчинками одні одних, кидати до смітників політиків… Але стоячи перед великою загрозою, всі об’єднуються. Це демонструє мудрість народу, в історії якого було немало великих поразок через роз’єднання. Висновки зроблено.

— У чому основна різниця між менталітетом українців і росіян?

— Українська і російська ментальності — різні хімічно. Домінантні особливості, притаманні народам, які живуть у росії, — це потреба в культі царя, агресивність, жорстокість, брак свободи особистості, імперське мислення, категоричність, непередбачуваність. Якщо порівняти цей “штрихкод” з українським, нічого спільного ми не побачимо.

— Чому з погляду психології росіяни підтримують хворобливі ідеї свого президента?

— У психіатрії є термін “індукований маячний розлад”. Це порушення стосується осіб, які обожнюють людину, хвору на справжній психотичний розлад. Це стосується росіян, котрі дуже прихильно ставляться до божевільного путіна. Також вони гордяться жорстокими правителями, які раніше знищували мільйони людей. За наказами Івана Грозного, Петра Першого, Ємєльяна Пугачова вбивали тисячі росіян; на совісті Леніна, Сталіна, Жукова — мільйони людських смертей. Та саме ці персонажі вважаються в сусідній країні “героями”. Росіяни, “закодовані” культом царя, архетипом сильної руки і “геббельсівською” ТБ-пропагандою, йдуть за своїм “месією”, неначе барани на бойню.

Читайте також  Кремль готовий закінчити війну: таролог дала прогноз щодо перемовин та кардинальних змін в РФ

— Чи додасть війна нових рис у менталітет українців?

— Ні. Менталітет формується впродовж століть, навіть тисячоліть. Війна лише продемонструвала те, що вже є в характері народу. І за ці риси нам не соромно. Тримаймося! Ми сильніші за ворога! Перемога буде за нами! Слава Україні!

Дякуємо, що прочитали цей текст у газеті Експрес. У нас — тільки оригінальні тексти.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.