Подорожчання світла та віялові відключення в Україні: з’явився тривожний прогноз на 2022 рік

Дефіцит палива на складах може призвести до подорожчання електроенергії для частини споживачів та віялових відключень електроенергії.

Про це йдеться у статті UBR.

У підземних сховищах, за даними Міекономіки, рівень запасів газу становить 15,4 млрд кубометрів. Це приблизно на 40% менше, якщо порівнювати із показниками за грудень минулого року.

Цих запасів достатньо для проходження опалювального сезону, однак газ спалюватиметься не лише на ТЕС та ТЕЦ. Не виключено, що владі доведеться докуповувати паливо за європейськими цінами, що спровокує подорожчання електроенергії на 15-20%.

Експерти припускають, що тариф на електроенергію насамперед підвищать для бізнесу, а для населення залишать колишні розцінки.

Лише цієї осені, як зазначали підприємці, вартість послуги для них зросла на 20-35%. Залежно від регіону та підприємства ціна електроенергії варіюється в діапазоні 3,5-4,5 грн/кВт-год, а переведення ТЕС на природний газ може підвищити розцінки до 4,5-5,5 грн/кВт-год.

Нестача палива, як попереджають експерти, також може спровокувати віялові відключення електрики. Частка атомної генерації у загальному виробленні електроенергії за умов кризи збільшилася з 45% до 59,4%, тоді як частка ТЕС/ТЕЦ знизилася з 38% до 29%.

Якщо електростанції та електроцентралі можуть перебудуватися під навантаження в енергосистемі, виробляючи менше або більше електрики, то АЕС працюють постійно – існує ризик зупинки на ремонт.

Віялові відключення електрики, насамперед, також на собі відчують підприємства. А за найгіршого сценарію світло можуть відключати і побутовим споживачам.

“Навіть якщо все обійдеться і АЕС працюватимуть майже на повну потужність протягом усієї зими, розбалансування енергосистеми може настати у певний період весни-літа 2022 року, коли енергоблокам буде потрібно одночасний вихід у ремонт”, – підсумували автори статті.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.