Два популярні препарати від COVID-19 виявилися неефективними проти Омікрону: результати дослідження

Два популярні препарати, які використовували для лікування COVID-19, виявилися неефективними у боротьбі проти Омікрону. Йдеться про ліки Regeneron та Eli Lilly.

Як повідомляє ABC News, понад рік вони були основними засобами лікування раннього коронавірусу, завдяки здатності запобігати важким формам захворювання та утримувати пацієнтів від госпіталізації. Але тепер обидва виробники попередили, що лабораторні випробування показали набагато меншу ефективність препаратів проти Омікрону, який містить десятки мутацій, що ускладнюють атаку вірусу антитілами.

І хоча компанії стверджують, що вони можуть швидко розробити нові препарати, націлені на Омікрон, їх поява очікується не раніше, ніж за кілька місяців.

Крім того, зазначається, що найкраще зараз підходить для боротьби із Омікроном препарат Sotrovimab британської фармацевтичної компанії GSK (GlaxoSmithKline). Він був спеціально створений для зв’язування з частиною вірусу, яка, за словами представників компаній, менш схильна до мутації. Водночас препарат зараз не доступний у багатьох країнах, зокрема в США.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, на Дельта-штам, як і раніше, припадає понад 95% випадків захворювання в США. Але керівники агентства стверджують, що Омікрон поширюється швидше, ніж будь-який із попередніх варіантів, і протягом кількох тижнів стане домінуючим по всій країні.

Нагадаємо, раніше в США порадили відмовитися від використання вакцини Johnson&Johnson або Janssen проти коронавірусу, яку розробила однойменна американська компанія. Причиною став ризик рідкісних випадків згортання крові після щеплення цим препаратом. Замість нього Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) рекомендували імунізуватися Pfizer&BioNTech або Moderna.

Водночас 45-й президент США Дональд Трамп заявив, що Китай повинен виплатити світові компенсації за появу коронавірусу. За словами політика, внаслідок пандемії країни зазнали збитків у розмірі 60 трильйонів доларів. Колишній глава держави визнав, що китайська влада таких коштів не має, однак він вважає, що Пекін має зробити щось для відшкодування збитків.

Читайте також  МОЗ затвердило протипоказання до вакцинації – у списку 16 причин

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.