Коронавірус негативно впливає на репродуктивну функцію – уролог

Коронавірус негативно позначається на репродуктивній функції чоловіка. Але щеплення такого впливу немає.

Про це розповів уролог Євген Гершанов.

Одним із побічних ефектів після перенесеного коронавірусу є збій у репродуктивній системі чоловіка. Він може виникнути через тяжку форму запалення (цитокінового шторму). Такий стан характеризується надмірною активністю імунних клітин, які замість вірусу починають знищувати організм.

Понад те, COVID-19 негативно впливає і на якість сперми. Вона утворюється в насіннєвих канальцях та інтерстиціальних клітинах чоловічого яєчка. Коли сперматозоїд дозріває, він рухається по насіннєвим канальцям у придаток яєчка, де дозріває і стає придатним для запліднення.

Медики вважають, що саме на цьому етапі вірус згубно впливає на здоров’я чоловіка та його фертильну функцію.

Також лікар Гершанов поки не може точно дати відповіді, чи проникає вірус безпосередньо в сперму і яєчка. Але, разом з тим, у деяких пацієнтів спостерігалися аномальні рівні статевих гормонів (тестостерон знижувався, а лютеїнізуючий гормон підвищувався) та погіршувалась якість сперми.

Дослідження довели, що коронавірус сприяє розвитку запалення тканин яєчка (орхіту) та запалення придатка яєчка (епідідиміту).

Щоб переконатися у здоров’ї репродуктивної системи, лікар радить чоловікам після перенесеного захворювання пройти повне обстеження, зробити спермограму та перевірити рівень статевих гормонів. Консультацію можна отримати у лікаря уролога-андролога.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.