Українці зможуть робити третє щеплення після вакцинації двома дозами щонайменше 40% населення

До показника вакцинації у 40% українців першою дозою вакцини проти COVID-19 можна підійти наступного тижня, двома дозами – до початку 2022 року.

Таку думку у програмі “Украина на самом деле” телеканалу “Дом” висловив керівник програм із питань охорони здоров’я, харчування та ВІЛ/СНІД ЮНІСЕФ в Україні Андрій Славуцький, передає Укрінформ.

“За моїми підрахунками, якщо говорити про вакцинацію першою дозою, то якщо вакцинувати зі швидкістю 1,5 млн на тиждень, до показника 40% можна підійти наступного тижня, найімовірніше. Якщо доросле населення у нас 32 млн, зараз у нас вакциновано майже 12 млн. Нам треба дістатися десь до 15-16 млн, щоб це було 50%, відповідно – на 1,2-1,5 млн менше, щоб це було 40%”, – зазначив експерт.

Однак повній імунізації сприяють лише дві дози вакцини, а до вакцинації 40% українців двома дозами можна підібратися найпізніше до початку 2022 року, якщо наростити темпи імунізації населення, прогнозує Славуцький.

“Це мета, яку поставила Всесвітня організація охорони здоров’я для вакцинації країн до кінця року. Зараз 1,5 млн вакцинують десь. Якщо вакцинуватимуть по 2 млн осіб, серед яких буде рівномірно розподілено першу та другу дозу, то до кінця року цілком можливо досягти вакцинації двома дозами 40%. Якщо не кінець 2021 року – десь початок наступного року”, – продовжив Славуцький.

Це відкриє для українців можливість отримання третьої дози вакцини.

“Це нам дасть можливість вийти на валідацію вакцинації третьою дозою. Рекомендації такі, що країни, де досягли вакцинації щонайменше 40% населення, можуть кваліфікуватися на вакцинацію бустерною третьою дозою. І, в принципі, Україна тоді підпадатиме під цей критерій”, – наголосив керівник програм із питань охорони здоров’я, харчування та ВІЛ/СНІД ЮНІСЕФ в Україні.

Читайте також  Філатов – Порошенку: Ви хотіли процес століття – ви його отримаєте

Проте є певні умови, наголосив експерт.

“Перша умова, що не знижуються темпи вакцинації людей з груп ризику. Тобто не їхнім коштом повинні робити третю дозу. Не повинно бути дефіциту вакцини для того, щоби робити третю дозу. Усі зусилля мають бути спрямовані на підвищення рівня охоплень серед людей похилого віку. Вони основні кандидати, на жаль, на госпіталізацію, на перебіг важкого захворювання, і, на жаль, смерть”, – пояснив Славуцький.

Як повідомляв Укрінформ, за минулу добу, 11 листопада, виявили 24 058 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіли 3 179 577 осіб; летальних випадків – 75 607.

Від початку вакцинальної кампанії проти коронавірусної хвороби щеплено 11 986 077 людей, з них отримали дві дози – 8 422 334 людини.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.