Українців від COVID-19 лікуватимуть реконвалесцентною плазмою – оновлений протокол МОЗ

В протокол лікування коронавірусної хвороби додали новий метод. Тепер для підвищення імунного захисту будуть вводити реконвалесцентну плазму.

Новий документ протоколу опублікований на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Реконвалесцентна плазма – це плазма, виділена з крові людей, які перехворіли ковідом. У такій біологічної рідини в великих кількостях містяться імуноглобуліни (антитіла) IgG. Цей метод використовується в США, Європі, Росії. Процедура проста, плазма вимагає тільки стандартної перевірки в Центрі крові.

У МОЗ вважають, що починати вводити плазму людини, яка одужала, потрібно при появі перших симптомів ковіду, поки в організмі хворого не утворилися власні антитіла.

Найефективнішим є застосування плазми в перші три доби від прояву інфекції. Препарат рекомендований для терапії COVID-19 на ранніх стадіях за умови позитивного результату на SARS-CoV-2, який підтверджений лабораторно, і при ризику тяжкого перебігу хвороби.

На даний момент, згідно з оновленим протоколом, для лікування коронавірусної хвороби використовують такі препарати:

парацетамол та ібупрофен, щоб знизити температуру та знеболити;

низькомолекулярні гепарини для зниження тромбоутворення;

фавіпіравір і ремдесивір – противірусні засоби;

кортикостероїди дексаметазон і гідроксікортізон;

тоцілізумаб – моноклональні антитіла;

озельтамівір – при коінфекції грипу та коронавірусу;

антибіотики – при бактеріальній коінфекції.

Варто відзначити, що препарат гідроксихлорохін повністю виключений з протоколу “Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби”. В ході декількох досліджень було встановлено, що препарат не впливає на тяжкість хвороби, проте він може чинити негативний вплив на серце та інші органи.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.