Нова мутація коронавірусу стрімко поширюється по світу: всі подробиці

Нову мутацію коронавірусу SARS-CoV-2, яку спочатку виявили в Данії на фермах з розведення норок, зафіксовано ще в 5 країнах.

Про це повідомили Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), передає DW.

Де виявили мутацію
Крім Данії, випадки зафіксовані в США, Іспанії, Італії, Нідерландах і Швеції.

Ситуація в Данії
Випадки зараження зафіксували на 207 звірофермах, але знищать норок на всіх 1137. Вірус може передаватися людині.

Всього з початку літа до середини жовтня в країні Covid-19 виявили у 214 осіб, переважно в Північній Ютландії. Але тільки у 12 з них хвороба викликана новим варіантом коронавируса.

“Ситуація вимагає рішучих дій. Уряд зробить все, що в наших силах, щоб інфекція, що мутувала, не поширилася далі. Я хочу висловити велике співчуття датським фермерам, які вирощували норку. Багато з вас втрачають не тільки джерело заробітку, але і справу свого життя. у деяких випадках це було справою всієї родини, що передавалася з покоління в покоління”, – заявила прем’єр-міністр Метте Фредеріксен.

У Північній Ютландії введено жорсткий карантин. У семи муніципалітетах Данії з 7 листопада закрито школи, бари і ресторани. Спортивні заходи в закритих приміщеннях скасовано, громадський транспорт припинив роботу. Людям рекомендується не їздити в північний регіон і не виїжджати з нього.

Що відомо про нову мутацію
Цей варіант SARS-CoV-2, відомий як “кластер 5”, менше реагує на антитіла. Це, в свою чергу, може поставити під загрозу створення ефективної вакцини.

У ВООЗ заявили, що, згідно зі спостереженнями, “клінічна картина, тяжкість перебігу та передача інфекції аналогічні іншим варіантам вірусу SARS-CoV-2”. При цьому “кластер 5” має комбінацію мутацій і змін, які раніше не спостерігалося.

“Наслідки цих змін в цьому варіанті поки не дуже добре зрозумілі”, – заявили в організації, підкресливши, що мутований коронавірус має “помірно зменшену чутливість до нейтралізуючих антитіл”.

Читайте також  На Прикарпатті з обласного бюджету скерують понад 1 мільйон на протидію коронавірусу

Що кажуть біологи
У травні 2020 року нідерландські біологи під керівництвом професора Утрехтського університету Арьяна Стегемана опублікували в електронній науковій бібліотеці bioRxiv висновки про результати дослідження на двох норкових фермах. З’ясувалося, що в пилу і в повітрі, де утримують норок, знаходяться сліди часток нового коронавірусу.

“Наші спостереження показують, що норки можуть заражатися коронавірусом нового типу”, – говорилося в публікації.

Згідно з дослідженням, звірі відчувають ті ж симптоми, що і люди і поширюють захворювання від однієї особини до іншої.

Як повідомляв “Апостроф”, вчені заявили, що коронавірус продовжує мутувати, відрощуючи більшу кількість спайкових білків – шипів, за допомогою яких він проникає в клітину.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.