Діти не готові до шкільного життя навіть у 6 років: психологиня про ідею п’ятирічки

Робота з п’ятирічною і з шестирічною дитиною – це два різні світи – Світлана Ройз.
Якщо діти йтимуть в школу з 5-ти років, то це повинна бути інша школа, з іншим навчальним середовищем, підходом, стандартами та абсолютно іншими фахівцями й завданнями.(Портал Всеосвіта).

В цьому переконана відома психологиня Світлана Ройз.

На її думку, дуже мало дітей, готових до шкільного життя навіть в шість років.

Психологи і нейропсихологи рідко бачать готовність до школи у дітей в шість років. І я часто нагадую батькам, що між шостим та сьомим роками «вміщається» п’ять років емоційного розвитку дитини. Мотивація у дітей до семи років — ігрова. Дуже рідко у сучасних дітей навчальна мотивація доростає і до семи років, – переконана психологиня.

Світлана Ройз каже – концепція НУШ, більшою мірою, підготовлена до роботи з дітьми 6 років, державний стандарт заточений під дітей-шестирічок. І підготовка і перепідготовка вчителів йде постійно.

Для того, щоб і шестирічним дітям в першому класі зараз було безпечно і було створене освітнє середовище — ще працювати і працювати. Ми ж пам’ятаємо, як приймали багато вчителів реформу, і як їм непросто. І в моїй практиці величезна кількість запитів про шкільну тривогу від сімей, – наголосила психологиня.

Вона нагадала, що найчастіше психологи звертають увагу на інтелектуальну готовність до школи, що охоплює увагу, пам’ять, мислення, сприйняття, уяву, мову, наявність предметно-специфічних знань, математичних уявлень, просторово-графічної підготовки й багато іншого. Для всього цього не вистачить зрілості префронтальної кори мозку, і все це ще неможливо в п’ять років.

А ще є емоційна готовність до школи — це, наприклад, здатність витримати розчарування, фрустрацію, вміння виконувати завдання, яке не подобається, вміння регулювати свою поведінку. І це нереально для дітей і шести років.

Читайте також  Шукали більше сотні поліцейських: педофіл викрав 14-річну дівчинку

Також важлива соціальна готовність до школи: до неї належить, зокрема, і готовність бути частиною групи. А ще одна з ознак — розуміти значення правил і вміння дотримуватися їх (дитина семи років вже вміє діяти-грати за правилами, ігри дітей п’яти-шести років ще егоцентричні, за своїми правилами). А ще є моторна готовність, фізична готовність, міцність імунітету.

Фахівчиня підсумувала – якщо ми допустимо помилок в навчанні дітей у п’ять років, до 10 років, коли вони увійдуть в передпідлітковий вік, повернути в школу їх буде вже неможливо.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.