Сольовий розчин та содово-алкогольні інгаляції: науковці БДМУ запропонували метод боротьби з COVID-19

Медики Буковинського державного медичного університету дали рецепт, як приготувати інгаляцію. Науковці Буковинського державного медичного університету висунули теорію, як можна зупинити розвиток коронавірусу, поки він не потрапив у кров, а перебуває на слизовій оболонці.

Зокрема, після відвідування місць масового скупчення людей, медики радять промивати ніс та горло сольовим розчином, пише ІА АСС.

«Розчиніть 1 чайну ложку морської солі, яка продається у кожній аптеці, на 100 мл кип’яченої води, – каже Юлія Чупровська, асистент кафедри онкології та радіології ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет».

– Для промивання носової порожнини необхідно затиснути пальцем одну ніздрю, нахилитися над раковиною, піднести за допомогою шприца або маленької спринцівки розчин до вільної ніздрі та на вдиху втягнути його у ніс. Рот при цьому слід тримати відкритим, щоб вода вільно витікала. Потім робиться видих через ніздрю. Аналогічно промивається другий носовий прохід».

Окрім того, щовечора лікарі радять робити алкогольно-содові інгаляції за допомогою ультразвукового чи компресорного небулайзера. Вважають, що така процедура знищує віруси, що потрапили на слизові оболонки носа та верхніх дихальних шляхів. «Для цього необхідно розвести у посудині невелику кількість 40% етанолу (горілки), дрібку харчової соди і влити у розпилювач небулайзеру 3 мл цього розчину без залишкового осаду (надібрати надосадову рідину шприцем), – пояснює Сергій Кравчук, к.мед.н., доцент кафедри онкології та радіології ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет».

– Зовнішня ліпопротеїнова оболонка вірусу SARS-CoV-2 руйнується спиртовмісними речовинами, тому що жир розчиняється у спирті. Японські вчені показали, як різні віруси (грипу, герпесу, аденовіруси) вражаються алкоголем, а німецькі дослідники довели знешкодження коронавірусу в спиртових розчинах з концентрацією від 30% до 80%».
Сода також руйнує ліпідний шар оболонки вірусу та потенціює дезінфікуючу дію етилового спирту. Інгаляції з мінеральною (гідрокарбонатною) водою часто застосовуються з лікувальною метою при запальних захворюваннях органів дихання у дітей, тому що лужні розчини мають протизапальну дію. Таким чином, сода потенціює лікувальну дію алкогольної інгаляції, – додає Володимир Бодяка, д. мед. н., завідувач кафедри онкології та радіології ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет».

Читайте також  Скільки в середньому триває перебіг коронавірусної інфекції в українців: у МОЗ дали відповідь

– Під час вдихання парів етанолу через маску відбувається дезінфекція слизових оболонок порожнин носа, рота, глотки, верхніх та нижніх дихальних шляхів, а при видиху – слизової оболонки очей». Науковці також зазначають, що алкогольно-содову інгаляцію доцільно застосовувати для лікування легких та важких форм коронавірусної хвороби, з ураженням дихальної системи, зважаючи на її противірусну та дезінфікуючу дію. Для цього потрібно здійснювати 3-4 процедури на день, через кожні 4-5 годин. Потрапляння етанолу до альвеол не тільки знешкоджує віруси, але й запобігає набряку легень через ефект піногасіння. Це є важливим, тому що у 5% хворих на коронавірус хвороба починається з набряку легень. А згідно сучасних протоколів лікування набряку легень необхідно здійснювати піногасіння за допомогою інгаляції 30% розчином етанолу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.