У травні прикарпатці зможуть безкоштовно обстежити свої родимки

Впродовж травня за сприяння Управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, лікарі клініки «БРАСС. Здорова шкіра», лікарі-онкохірурги Обласного Прикарпатського Клінічного Онкологічного Центру та лікарі КНП «ЦПМКДД» проведуть ряд соціальних заходів, спрямованих на раннє виявлення онкологічних захворювань шкіри мешканців та гостей міста.

Про це Фіртці повідомили організатори заходів.

Зокрема, 9, 10 та 11 травня з 10 по 18 годину на Вічевому майдані у двох білих палатках з написами «Здорова шкіра. Перевір родимку» та «Дерматолог/ венеролог. Перевір себе та знай більше» буде проводитись огляд родимок всім бажаючим з використанням спеціального оптичного приладу – дерматоскопа.

Також в ці дні всі бажаючі можуть безкоштовно проконсультуватися з лікарями з приводу хворіб шкіри та інфекцій, що передаються статевим шляхом.

До слова, минулого року під час проведення аналогічних заходів було обстежено близько 1500 людей, із них у одинадцяти оглянутих було виявлено підозру на меланому, 13 підозр на базаліому, та 4 підозри на плоскоклітинний рак шкіри. У всіх вказаних випадках пацієнти були скеровані на додаткові обстеження в Івано-Франківський обласний онкологічний центр.

Довідка:

10 травня – Всеукраїнський день боротьби з меланомою та іншими раками шкіри. Меланома – злоякісна і дуже агресивна пухлина шкіри. Найчастіше виникає на місці звичайної родимки. Статистика свідчить: смертність від меланоми в Україні сягає майже 95%. Тобто після постановки такого діагнозу протягом 5 років в нашій країні помирає 95 зі 100 пацієнтів. У той же час, у США смертність становить лише 5%. Така різниця зумовлена не методами лікування, а несвоєчасним виявленням меланоми. На жаль, елементарна медична необізнаність і недбале ставлення до власного здоров’я призводить до того, що пацієнти із занедбаною формою меланоми часто вже неоперабельні.

Читайте також  “Зараз буде “драч”, або У Франківську розпочався «Jazz Bez»(фото+відео)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.