18,50 грн: ціна смерті від ліків

Щовечора у дворі Жанни збирається “веселе” товариство у складі дяді Васі з першого під’їзду, Діми з четвертого та Анатолія Семеновича з сусіднього будинку.

Treatment Hawthorn tincture on a table with a stethoscope and tonometer

Кількість та склад учасників “бенкету” може змінюватися залежно від обставин.

Але результат завжди подібний – зранку на дитячому майданчику розкидані пляшечки від настоянки глоду. Або як частіше його в народі називають “бояришніка”.

Про це Жанна та її сусіди написали мені у своєму листі.

А ще про те, що один із героїв цього дійства раптово помер. Як і багато інших, хто купує настоянку глоду в якості алкоголю.

Що таке настоянка глоду?

В інструкції до медичного застосування лікарського засобу чітко написано: настоянка містить плоди глоду (1:10) та екстрагент – етанол, тобто спирт, 70% (об).

70%! У звичайній горілці – 40%.

Флакон глоду об’ємом 100 мл в аптеці коштує до 30 гривень, тоді як ціна півлітра найдешевшого алкоголю в магазині становить близько 100 гривень.

Чому така різниця?

Все просто: виробник спиртовмісних лікарських засобів не сплачує акциз.

Крім того, в аптеці не існує обмеження на продаж алкоголю з 22:00 до 7:00.

А підлітка ніхто не запитує посвідчення особи, щоб підтвердити повноліття.

Рецепт не потрібен!

Читаємо інструкцію далі: дорослим рекомендовано вживати по 20 крапель настоянки 3 рази на добу. Це менше чайної ложки.

Якщо ж людина раптом випила більше, може відбутися зниження артеріального тиску, сонливість, брадикардія (сповільнення частоти серцевих скорочень).

В інструкції радять за появи симптомів передозування негайно припинити застосування препарату. Але любителі міцного алкоголю, звісно ж, не припиняють. І це часто завершується трагічно.

Та попри це протягом року в аптечних мережах України продається близько 50 млн флаконів настоянки глоду на рік.

Читайте також  З рахунку постраждалих від вибуху у сільському клубі дітей викрали 365 тисяч гривень

Що можна змінити?

Звичайно, заборонити продаж настоянки глоду ніхто не може – вона потрібна деяким категоріям пацієнтів. А от значно обмежити її продаж – варто.

Постійне підвищення акцизів на алкоголь і тютюн є складовою захисту громадського здоров’я.

Це чітко прописано в Угоді про асоціацію з Європейським Союзом, а також у Національному плані заходів щодо неінфекційних захворювань.

Аби ліки не перетворювалися на доступний алкоголь, Міністерство охорони здоров’я України має припинити надавати квоти на безакцизний продаж етилового спирту виробникам настоянок.

Ще минулого року був підготовлений проєкт змін до постанови Кабінету Міністрів “Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів” № 19 від 05.01.2011р, яка дозволяє виробникам настоянок купувати етиловий спирт без сплати акцизу.

Цей проєкт передбачає скасування квот виробників настоянок на безакцизний спирт. Тобто, змушує їх платити акциз – як це роблять виробники алкогольних напоїв.

Це відповідає меті “покращення стану громадського здоров’я населення шляхом зменшення нераціонального використання лікарських засобів, що містять в собі спирт етиловий, зокрема вживання спиртовмісних настойок не за медичним призначенням”, закріпленій у Державній стратегії реалізації державної політики забезпечення населення лікарськими засобами на період до 2025 року.

Однак постанова досі не ухвалена – процес загальмувався зі зміною влади в країні.

Чому проєкт змін до постанови треба ухвалити?

Якщо спирт для фармацевтики стане підакцизним, то, враховуючи кількість проданої настоянки глоду протягом року, додаткові надходження до бюджету обсягом до 700 млн гривень на рік!

Тепер уявімо, скільки за ці гроші можна купити кисневих концентраторів чи ПЛР-тестів.

Або, наприклад, можна придбати 780 тисяч медичних костюмів і забезпечити ними на 10 місяців усіх медиків 240 лікарень, що борються з коронавірусом.

Читайте також  На війні зaгuнув військовий з Івано-Франківщини Артем Бойко

Тобто, ухвалення міністерством змін до постанови можуть не тільки врятувати життя величезної кількості людей, які потрапляють в лікарні через передозування спиртовмісних лікарських засобів, і покращити систему громадського здоров’я.

Це ще й можливість поповнити державний бюджет.

Але чинному керівництву МОЗ такі нововведення чомусь не цікаві.

Чому чинний міністр охорони здоров’я Максим Степанов зволікає з поданням цих змін уже майже сім місяців перебування на посаді – велике питання.

Адже проєкт постанови та всі необхідні цифри давно лежать у нього на столі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.