12 липня – свято Петра і Павла: традицї, заборони та прикмети

Сьогодні, 12 липня, віряни вшановують пам’ять апостолів Петра і Павла.

Дата 12 липня ввійшла в історію кількома знаковими подіями та святами, пише Радіо Максимум.

Історя свята Петра і Павла

Це свято відоме з часів раннього християнства і святкувалося в Римській імперії, як на Сході, так і на Заході. Він названий на честь апостолів Петра і Павла, які проповідували християнство по всьому світу. Обидва вони прийняли мученицьку смерть за віру – з різницею в один рік.

В цей день в 258 році в Римі були перенесені їх мощі. Однак зміст цієї події втратилося в століттях, і тепер це свято сприймається як поминання мучеництва обох апостолів.

Почитати святих великомучеників стали відразу після їх страти. Для перших християн місце їх поховання було священним. У IV столітті Костянтином Великим були споруджені храми в честь святих апостолів у Римі і Константинополі. Спільне святкування – 29 червня (ст. ст.) – вже в перші століття християнства було поширене. Православна Церква в день пам’яті цих святих, прославляє духовну твердість святого Петра і розум святого Павла, прославляє в них образ звернення грішних і тих, хто виправляється: в Петрі – образ грішного від Господа і що покаявся, у Павлові – образ того, хто чинив опір проповіді Господній і потім повірив.

За церковними переказами, князь Володимир привіз з Корсуня ікону святих апостолів Петра і Павла, яка згодом була піднесена в дар Новгородському Софійському собору. У цьому ж соборі досі збереглися фрески XI століття із зображенням апостола Петра. У Київському Софійському соборі є настінні розписи, що зображують святих, вони відносяться до XI–XII століттям.

Читайте також  Одразу вкажуть на хворобу: Ляшко назвав головні симптоми коронавірусу

Слов’янські традиції на свято Петра і Павла. Існував звичай у це свято влаштовувати гулянки, водити хороводи і гойдатися на гойдалці. Іноді затівали гри з угадуванням: хлопці ходили серед дівчат, закривши обличчя хустками. Вгадати передбачалося незабаром зіграти своє весілля.

Раніше до цього свята ретельно готувалися, адже день Петра і Павла символізував закінчення купальських свят і літніх весіль, а також підготовку до сінокосу.

Готуючись до свята, люди наводили порядки в своїх будинках і дворах, робили букети і вінки з різних польових квітів, з якими потім йшли на церковну службу. Також в цей день пекли коржі, які в народі називалися мандариками, в честь подорожей по світу святих апостолів Петра і Павла, і влаштовували справжні свята з піснями, танцями та змаганнями.

В цей день традиційно прийнято було влаштовувати сімейні святкові обіди і проводити час, спілкуючись з близькими на природі.

Разом з святами Аграфени Купальниці та Івана Купала Свято складає єдиний святковий цикл, що знаменує повний розквіт природних сил.

Яке сьогодні релігійне свято

За календарем віряни сьогодні вшановують пам’ять апостолів Петра і Павла. У народі ця дата отримала ще такі назви: Петров день, Петра та Павла, Петрівка, Петровські гуляння.

Іменини: хто святкує День ангела

У неділю, 12 липня, іменини відзначають власники таких імен: Григорій, Павло, Петро.

Народні прикмети й традиції

Якщо на Петрів день ясно, то рік буде хорошим.

Якщо дощ ллє, то ще сорок днів буде негода.

Дивились на хлібне поле: якщо хліба видалися, то буде відмінний урожай.

Якщо вранці є роса, то день буде сонячним. Відсутність ранкової роси віщує дощ.

Білі хмари проти вітру підіймаються – до дощу, за вітром йдуть – до відра.

Читайте також  Босоніж по розпеченому вугіллі: франківці дивують незвичними вміннями (відео)

Жовті хмари – до опадів.

Дощ на Петра – до мокрого сінокосу. Сіно буде жорстке, зате урожай непоганий: два дощу – хороший, три – багатий.

На Петрів день співочі птахи перестають співати.

Якщо зозуля перестала кувати до Петрова дня – зима буде ранньою, а якщо після – осінь затяжною.

З нижніх гілок беріз опадає жовте листя – до швидкого листопаду.

Сон з 11 на 12 липня віщий, може здійснитися на сьомий день. Якщо вдень 12 липня вам приснилося щось погане, то будьте обережні, тому що вас чекають неприємності.

Що не можна робити сьогодні

Сьогодні не бажано купатися у річках, озерах та інших водоймах.

Не рекомендується в день Петра і Павла давати або брати щось в борг.

Не варто їсти овочі та фрукти вже з нового врожаю.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.