Мінімальні зарплати й пенсії хочуть заморозити на роки, при цьому долар і ціни зростатимуть: головне з Бюджетної декларації

Кабінет міністрів планує заморозити мінімальні зарплати й пенсії. Співрозмовники в уряді кажуть, що соцстандарти не планують переглядати щонайменше в бюджеті на 2025-й.

При тому в Бюджетній декларації зазначено: прожитковий мінімум (а від нього залежить і мінімальна пенсія) та мінімальну зарплату заморозять аж до 2027-го.

Разом з тим наступного року очікується значна девальвація гривні. Долар може подорожчати більше ніж на 10% і досягти позначки в 45 грн/$. Загальний рівень цін (індекс інфляції) наближатиметься до 10% на рік упродовж наступних двох років. Лише у 2027-му інфляція сповільниться до 8%.

Про те, які нововведення очікують українців згідно з Бюджетною декларацією, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Що буде з зарплатами та пенсіями?

Бюджетна декларація здивувала навіть деяких представників владної команди. Це документ, який раз на кілька років ухвалює Кабінет міністрів і який прогнозує основні макропоказники та демонструє оцінки уряду щодо доходів та видатків держави. Найбільш чутлива новина: в уряді пропонують заморозити мінімальну зарплату й прожитковий мінімум аж до 2027-го. Поки що це лише офіційна заява про намір. Але якщо ситуація не зміниться, ймовірно, на українців чекають важкі роки.

“Це буде катастрофа“, – розповідає OBOZ.UA про наслідки такого рішення доктор економічних наук, завідувачка відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень Людмила Черенько. Річ у тім, що від прожиткового мінімуму залежить і рівень мінімальної пенсії.

За два роки великої війни загальний рівень бідності в Україні зріс у 1,5-1,7 раза. Але “глибока бідність” за цей же період зросла більше ніж у 5 разів. Глибокою бідністю називають ситуацію, коли доходів не вистачає на забезпечення фізіологічних потреб, тобто людина вимушена недоїдати. У цій категорії перебувають і ті пенсіонери, які живуть на мінімальну виплату.

Читайте також  В Україні збільшилися державні витрати на виплату допомог вагітним жінкам: що потрібно знати

“Зрозуміло, що йде війна, але доходи людей не те, на чому треба критично економити. Економіка теж залежить від доходів людей…Тільки за два роки великої війни масштаби бідності зросли в 1,5-1,7 раза. А от коли ми беремо глибоку бідність, це частка людей, які виживають, там їхня кількість зросла більше ніж у 5 разів”, – каже Черенько.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.