Українці можуть залишитися без пенсії через одну помилку у трудовій книжці

Українці можуть втратити право на пенсію, якщо у трудовій книжці є помилка в написанні імені.

Як пояснили юристи в коментарі виданню “Громада Схід”, через одну помилку у написанні імені, допущеній 35 років тому, житель села Нікольське мало не втратив пенсію. У трудовій книжці радянського зразка було неправильно написано ім’я пенсіонера.

Варто відзначити, що помилку у трудовій книжечці може виправити тільки той роботодавець, який її допустив. Якщо ж підприємства зараз не існує, виправлення доведеться вносити через суд.

“Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників визначено, що виправляти записи в трудовій книжці можуть тільки роботодавці, які власне і допустили помилку. Якщо підприємства вже не існує, виправити запис можливо тільки через суд. У позовній заяві необхідно вказати, який саме факт необхідно встановити і з якою метою, а також надати докази, які можуть підтвердити цей факт”, – підсумували юристи.

Відзначається, що у цьому випадку це може бути свідоцтво про шлюб, паспорт, посвідчення тощо.

“Управління Пенсійного фонду відмовилося врахувати чотири роки стажу чоловіка через те, що вказане в трудовій книжці ім’я не відповідало імені у паспорті громадянина України. Запис з помилкою було зроблено за радянських часів, архівні дані не збереглися, виправити помилку не було можливо через відсутність законодавчого врегулювання такого питання”, – пише видання.

Спочатку пенсіонер за допомогою юриста звернувся до ПФУ з проханням врахувати стаж, зазначений у трудовій. У відповідь отримав письмову відмову – довелося звертатися до суду.

Юрист підготувала відповідний позов, до якого долучила документи, що підтверджують факт приналежності трудової книжки з правильним написанням імені. Суд задовольнив позов у порядку окремого провадження. Так пенсіонеру вдалося підтвердити стаж.

Читайте також  Прикарпатські пенсіонери старше 75 років матимуть доплати

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні вже через 15 років не буде ресурсу для виплати пенсій.

в Україні пенсії з 2021 будуть щорічно індексувати 1 березня, а окремі категорії громадян отримають компенсаційні виплати.

Так, після виходу на пенсію українці отримуватимуть по дві виплати, а зі своїх зарплат будуть сплачувати додатковий внесок. Таке нововведення повинні розробити до кінця 2020 року.

Якщо людина має не менше 15 років страхового стажу, але його недостатньо для виходу на пенсію, то вона має право на тимчасову соціальну допомогу від держави.

В Україні планують об’єднати солідарну і накопичувальну пенсійні системи і введуть додатковий внесок для працівника.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.