В Україні готують підвищення пенсії: названі суми після індексації у березні

В Україні готують підвищення пенсій. Перша індексація у 2024 році передбачена у березні. Стало відомо, про які суми може йти мова.

В Україні готують підвищення пенсії: названі суми після індексації у березні – today.ua
У нашій країні зміниться система нарахування пенсій. Нові правила почнуть працювати наступного року. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що індексація, як і вся солідарна система, стане більш зрозумілою, справедливою та прозорою.

Повідомляється про введення бальної системи. “Обозреватель” поспілкувався з аналітиками, які поки не можуть відповісти, як саме вони розраховуватимуться. На даний момент у розрахунку пенсії використовується коефіцієнт стажу. Під час індексації виплат також враховується стаж.

Якщо у березні 2024-го діятиме колишня система, пенсії в середньому зростуть на 15,2%. Пенсійний фонд має визначити середню зарплату, з якої сплачуються внески протягом трьох років. Також слід розрахувати рівень інфляції.

Наприклад, якщо розмір розрахункової пенсії українця 5000 грн, вона зросте у березні до 5760 грн – якщо формула індексації не змінюватиметься. У Міністерстві соціальної політики повідомили про майбутнє запровадження помісячної оцінки стажу. Заробітну плату за кожен місяць порівнюватимуть з зарплатою по Україні. Оцінки переведуть до балів. Чим довше громадянин працював та більше отримував, тим вищою буде його виплата.

Якщо розрахунковий розмір пенсії досягає 10 000 грн, можна розраховувати на більш високу надбавку – 1520 грн. Таким чином, пенсія зросте до 11520 грн.

Зараз проблема полягає в тому, що багато пенсіонерів накопичили значний стаж. Проте їхні заробітні плати були низькими, бо розраховувати на високу пенсію не доводиться. Навіть пропрацювавши 40 років на мінімалці, українець отримає мінімальну пенсію. У 2023 році це лише 2093 грн, які далекі від реального прожиткового мінімуму.

Читайте також  Пенсії від 7500 до 13600 гривень: Хто з українців може отримувати такі виплати

За законом передбачено певні надбавки за вік. У 65-річному віці мінімальна пенсія за наявності необхідного стажу збільшується до 40% від мінімальної зарплати. На даний момент це 2680 грн. У січні 2024 року ця сума зросте до 2840 грн. а у квітні – до 3200 грн. Підвищення буде пов’язане з підвищенням мінімальної зарплати. З 1 січня вона становитиме 7100 грн, а з квітня – 8000 грн.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.