Обійдемось без ліків, або як українські лікарні борються з COVID-19

У квітні 2020 року, саме у розпал пандемії COVID-19, Міністерство охорони здоров’я України затвердило клінічний протокол “Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)”, який передбачав застосування певного переліку лікарських засобів.

Дані лікарські засоби були зареєстровані для інших хвороб або взагалі не зареєстровані в Україні, однак їхнє застосування могло допомогти у лікуванні окремих груп пацієнтів з коронавірусною хворобою (COVID-19).

StateWatch вирішило розібратись, чи став даний протокол у нагоді та чи дійсно українські лікарні почали закуповувати спеціальні медикаменти для лікування симптомів COVID-19.

І тут одразу мусимо зробити наголос на тому, що дані ліки не лікують безпосередньо коронавірус, а лише допомагають у боротьбі з симптомами.

Про які ліки йде мова?

До переліку ліків, що можуть бути корисними у лікуванні коронавірусної інфекції увійшли 6 препаратів, що були рекомендовані офіційним органом Сполучених Штатів Америки, країнами – членами Європейського Союзу, Великобританією, Швейцарською Конфедерацією, Японією, Австралією, Канадою, Китайською Народною Республікою чи Державою Ізраїль.

Станом на квітень 2020 року у цей перелік входили такі ліки, як “Гідроксихлорохін”, “Хлорохіну фосфат”, “Фавіпіравір”, “Тоцилізумаб”, “Лопінавір”/”Ритонавір”, “Озельтамівір” та “Ремдесивір”. Що це за ліки та проти чого вони лікують?

COVID-19: якими препаратами нас будуть лікувати? Аналізуємо українській протокол
Більшість з цих ліків є противірусними засобами. Однак, є і виключення.

Наприклад, “Гідроксихлорохін” та “Хлорохін” використовуються для профілактики та лікування малярії і деяких аутоімунних станів, а вже згаданий “Тоцилізумаб” в Україні показаний для лікування ревматоїдного артриту, ювенільного ідіопатичного артриту, гігантоклітинного артеріїту.

Чи лікують згадані ліки від коронавірусу?

Відповісти на це питання однозначно важко, оскільки кожен з цих препаратів по різному проявив себе від початку застосування при коронавірусному захворюванні.

До прикладу, 14 липня МОЗ виключило зі списку препаратів для лікування коронавірусу – “Лопінавір”/”Ритонавір”, а також обмежило використання “Гідроксихлорохіна”, як такі що не довели своєї ефективності при лікуванні коронавірусної інфекції.

Читайте також  Сьогодні Людмили не стало... Без мами лишився син... Хвору на кoронавірус киянку відвезли помиpати в лікарню у Кагарлик...

Однак, є і хороші приклади. Один з них – лікарський засіб “Ремдесивір”.

За результатами випробовувань, що були проведені Національним інститутом охорони здоров’я США, з’ясувалось, що використання даного препарату прискорює одужання тяжко хворих пацієнтів з діагнозом COVID-19.

Ще один лікарський засіб, що продемонстрував хороші результати у боротьбі з COVID-19, став “Дексаметазон”, який МОЗ лише нещодавно включили у перелік ліків для боротьби з COVID-19.

За результатами досліджень британських вчених, “Дексаметазон” на третину знижує летальність при захворюванні на COVID-19.
Чи закуповують українські лікарні ліки від коронавірусу?

StateWatch має у своєму розпорядженні дані системи Prozorro стосовно того, скільки саме та яких саме ліків з вищеперерахованого списку закупили українські лікарні у період з квітня по середину червня 2020 року. Про це ми і розповімо далі.

Для початку варто зауважити, що в Україні було визначено 247 медичних закладів, як такі що призначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19.

Найпопулярнішим серед ліків з протоколу МОЗ виявився протигрипозний засіб “Озельтамівір”. Його закупили одразу 53 лікарні з 22 областей України, що приймають пацієнтів з COVID-19.

Виключенням стали лікарні Запорізької та Кіровоградської областей, які взагалі не закуповували протигрипозний засіб “Озельтамівір”.

Ще 15 лікарень з 13 областей України підписало договори на закупівлю препарату “Тоцилізумаб”.

З протоколу лікування COVID-19 виключать експериментальний препарат, а додадуть інші ліки
Лікарні з таких областей, як Івано-франківська, Миколаївська, Чернівецька, Волинська, Київська, Чернігівська, Тернопільська, Рівненська, Луганська, Черкаська та Запорізька, станом на середину червня не закуповували препарат “Тоцилізумаб”.

Лише дві лікарні з Івано-Франківської та Волинської областей встигли закупити препарат “Гідроксихлорохін”, що днями був виключений з протоколу надання допомоги для пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19 та для дітей.

Читайте також  Розшук 78-річного калушанина припинено

Медичними закладами, що встигли закупити даний препарат виявились Луцький клінічний пологовий будинок та Косівська центральна районна лікарня.

Ще один виключений з переліку лікарський препарат “Лопінавір”/”Ритонавір” встигли закупити у Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні. Єдиною областю України, лікарні якої взагалі не закуповували ліки з протоколу МОЗ, стала Запорізька область.

Станом на середину червня – це всі закупівлі лікарських засобів, що передбачені протоколом МОЗ при лікуванні з COVID-19.

До прикладу, до середини червня жодна з лікарень не закуповувала лікарський засіб “Ремдесивір”, який має позитивні відгуки у лікарів та науковців.

Також не закуповувались такі лікарські засоби, як “Фавіпіравір”, “Хлорохіну фосфат” та “Дексаметазон”, що також має хороші відгуки під час лікування COVID-19.

Монополія на лікування COVID-19 в Україні, або “мовчання ягнят”
У зв’язку з чим українські лікарні не закуповують лікарські засоби, що можуть допомогти у лікуванні COVID-19? За коментарем ми звернули до Міністерства охорони здоров’я. Там нам відповіли наступне:

“Протокол був сформований для того, щоб дати лікарям доступ до препаратів, щоб захистити юридично кожного лікаря та медика що призначає лікування, оскільки на сьогоднішній день немає у світі препаратів і лікарських засобів, що діють безпосередньо на коронавірус.

Відповідно у комплексі лікування, лікарі призначають препарати що ви перелічили і багато інших препаратів, які мають симптоматичну дію.

Вибір препарату – це є виключно компетенція лікаря. На підставі свого медичного досвіду, враховуючи можливість призначати препарати без прямих показів до коронавірусної інфекції, лікарні формують своє бачення і закуповують ті чи інші лікарські засоби, які вважають ефективними і вже опираються на свій клінічний досвід.

Жодних проблем для лікарень, щоб придбати той чи інший препарат – немає. Кожен визначає на місці враховуючи свій клінічний досвід.”
Для того, аби з’ясувати у чому ж причина того, що лікарні так неохоче закуповують ліки, що передбачені протоколом МОЗ, ми поспілкувались з керівництвом Могилів-Подільської окружної лікарні, яка визначена як опорна лікарня для лікування пацієнтів з COVID-19 на Вінничині.

Читайте також  Мати відмовилася від дитини, бо вона народилася темношкірою. Вражаюча історія кинутого хлопчика

“Там той протокол взагалі негодящий. Він зараз переробляється і оновлюється і зовсім всі інші препарати (будуть-авт.).

При лікуванні COVID-19 приміняються антикогулянти, “Дексаметазон” і антибіотики. Ну і канєшно “Ремдесивір” – він ефективний, але його поки немає.

Но ми його чекаємо. Не знаю чи він буде внесений у протокол (станом на сьогодні цей препарат вже внесли до протоколу-авт.), але вся література і всі статті і всі відклики від лікарів – то він має бути у протоколі.”

Запитали ми і про вже згаданий озельтамівір, що користується найбільшою популярністю з протоколу МОЗ.

“Озельтамірів неефективний. Ми його не використовували. Він зовсім до ковіда не підходить. Ми його закуповували не для ковіда, а для грипу.” – розповіли нам у лікарні.

Виходить, що протокол, який був складений МОЗ, від самого початку не був ефективним у лікуванні COVID-19. Переважна більшість ліків з нього не є потрібними при лікуванні коронавірусу.

А ліки, які дійсно допомагають у лікуванні COVID-19 або не закуповуються, або взагалі тільки нещодавно були включені у протокол МОЗу.

Стаття підготовлена в рамках проєкту центру StateWatch “Громадський контроль над бюджетними витратами державного фонду по боротьбі з COVID-19 в Україні” за фінансової підтримки програмної ініціативи “Громадське здоров’я” міжнародного фонду “Відродження”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.