Що насправді означає “одужав від коронавірусу”. Пояснюємо у чотирьох пунктах

Незважаючи на постійні звіти про загальну кількість хворих і зростання кількості померлих, насправді ж переважна кількість людей, які захворіли на COVID-19, переносить його без ускладнень. Окрім цього, зростає і інший показник — кількість тих. хто одужав. У виданні The Conversation спробували пояснити, що насправді означає формулювання “одужав від коронавірусу”. Тут про біологію, епідеміологію і трішки бюрократії.

Як ваше тіло бореться з COVID-19?
Щойно людина піддається впливу коронавірусу, організм починає виробляти білки, які звуться антитілами, для боротьби з інфекцією. Коли ці антитіла починають успішно стримувати вірус і не дають йому поширюватися у організмі, симптоми зазвичай притупляються і ви почуваєтеся краще. Зрештою, якщо все пройде добре, ваша імунна система повністю знищить усі віруси. Людина, яка була інфікована і пережила вірус без тривалих наслідків для здоров’я або інвалідності, “одужала”.

Звичайна людина, інфікована SARS-CoV-2, почуватиметься зле приблизно протягом семи днів від моменту появи симптомів. Далі після зникнення симптомів у організмі пацієнта може зберігатися невелика кількість віруса. Тому людина має бути в ізоляції ще протягом трьох днів, аби переконатися, що вона дійсно одужала і більше не може інфікувати іншу людину.

А що імунітет?

Зазвичай після одужання від вірусної інфекції ваше тіло утримуватиме клітини, які звуться лімфоцитами, у вашій системі. Ці клітини “запам’ятовують” віруси, які вони бачили раніше, і миттєво реагують, аби боротися з ними знову. Якщо ви підхопили вірус, який уже у вас був, скоріш за все, лімфоцити зупинять його перш ніж він почне викликати симптоми. Так у вас з’являється імунітет. Цей же принцип використовується у основі багатьох вакцин.

На жаль, імунітет не ідеальний. Для багатьох вірусів, наприклад, як свинка, імунітет з часом може ослабнути, і у майбутньому ви станете чутливими до вірусу. Ось чому вам потрібно час від часу проходити ревакцинацію — аби змусити вашу імунну систему виробляти більше антитіл і клітин пам’яті.

Читайте також  Будьте обережні. Землю накриє дуже потужна магнітна буря

Через те що цей коронавірус новий вчені і досі не знають, чи захищені люди, які одужують від COVID-19, від інфікування ним у майбутньому. Лікарі знаходять антитіла у хворих і тих, хто одужав, і це свідчить про розвиток імунітету. Але залишається питання — на скільки тривалим буде імунітет. Інші коронавіруси, як SARS і MERS, викликають імунну відповідь, яка захищає людину хоча б на короткий час. Так само може бути з SARS-CoV-2, але дослідження, які могли би підтвердити це, ще не провели.

Чому так мало людей офіційно одужали у США?

Це небезпечний вірус, тому Центри контролю і профілактики захворювань дуже обережні у констатації факту одужання від COVID-19. До того як людину офіційно визнають такою, що одужала, мають дотримуватися усі критерії медичні та критерії тестування.

З медичної точки зору у людини немає бути температури протягом трьох днів підряд. Також має спостерігатися покращення інших симптомів, у тому числі зменшення кашлю і задишки. А ще від моменту появи симптомів має пройти не менше семи повних днів.

Додатково до цього людина має отримати негативний результат тестування на коронавірус двічі, при аналізи мають проводити з інтервалом не менше 24 годин. Якщо і симптомів у вказаний термін нема, і умови тестування витримані, людина офіційно вважається такою, що одужала.

Друга вимога тестування, ймовірніше, пояснює, чому до кінця березня у США було так мало офіційно підтверджених випадків одужання. Спочатку в США спостерігався значний дефіцит тестів. І хоча багато людей напевно одужали протягом кількох тижнів, це не могли підтвердити офіційно.Оскільки в найближчі тижні країна буде в епіцентрі пандемії, основна увага як і раніше приділяється перевірці тих, хто заражений, а не тих, хто, ймовірно, видужав.

Читайте також  Що найбільше допомагає бути разом чоловіку та дружині

Зараз, коли державні і приватні компанії почали виробляти і поширювати тести, тестування проходять набагато більше людей. Кількість доступних тестів зростає, пандемія у кінцевому підсумку сповільнюється, а значить і для тих, хто одужує буде більше тестів. По мірі того, які ті, хто одужав, проходять тестування, поява будь-яких нових інфекцій допоможе дослідникам дізнатися, як довго може зберігатися імунітет.

Що може робити людина, яка одужала від COVID-19?

Знання про те, чи є люди несприйнятливими до COVID-19 після одужання, визначить що вони, спільноти і суспільство у цілому можуть зробити у майбутньому. Якщо вчені зможуть довести, що видужалі пацієнти несприйнятливі до коронавірусу, то одужав людина теоретично може допомогти підтримати систему охорони здоров’я, доглядаючи за інфікованими

Щойно спільноти подолають пік епідемії, кількість нових інфікувань зменшиться і видужавших стане більше. За такої тенденції ризик передачи віруса теж знизиться. Щойно він сягне мінімуму вимоги до самоізоляції і соціального дистанціювання послабляться і почнуть відкриватися підприємства. Судячи з того, через що пройшли інші країни, мине кілька місяців перш ніж ризик передачі вірусу знизиться.

Та перш ніж це відбудеться світові необхідно пережити пік пандемії. Соціальне дистанціювання працює на сповільнення розповсюдження інфекційних захворювань, у тому числі і COVID-19. Багатьом людям знадобиться медична допомога, аби одужати, і соціальне дистанціювання якраз дозволить уповільнити поширення вірусу.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.