Смертельний випадок через захворювання ботулізмом: франківців застерігають від вживання в’яленої риби

Управління Держпродспоживслуби в Івано-Франківську застерігає мешканців від вживання в’яленої риби. В одному із супермаркетів міста уже вилучили партію  продукту, через який в Україні захворіло троє та померла одна людина.

За останній тиждень в Україні, зокрема в  Києві, склалася неблагополучна ситуація щодо захворювання на ботулізм серед населення, яка пов’язана із вживанням в’яленої риби промислового виробництва, придбаної у торговельній мережі.

Зареєстровано 3 випадки захворювання, в результаті якого постраждало 3 особи, один випадок летальний.

Виробником рибної продукції, яка реалізовувалась гіпермаркетом “Караван” та супермаркетом “Мегамаркет”, є ФОП Меркулов А. В., а постачальником ТОВ “ЧУДО-ЮДО” міста Світловодськ Кіровоградської області.

У Києві з 29 травня  ввели  заборону на реалізацію цієї продукції. Підприємство ФОП Меркулов А. В. призупинило виробництво до закінчення розслідування, а  зразки продукції направлено для дослідження. Здійснюються заходи з відкликання виробником продукції, яка може бути потенційним джерелом інфекції.

30 травня  в Херсонській області  зареєстрували випадок ботулізму в жінки, який  ймовірно, пов’язаний із вживанням риби цього ж виробника, яка була придбана у супермаркеті “Фреш” у Херсоні.

Для запобігання виникненню випадків ботулізму Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проводить інформування операторів ринку, що здійснюють обіг харчових продуктів (супермаркети, оптові бази, агропродовольчі ринки тощо).

За попередньою інформацією, небезпечна в’ялена риба реалізовувалась в магазині “Альянс – Маркет” (“Арсен”), який розташований на вулиці Миколайчука, 2 в Івано-Франківську.  Вся продукція була знята з реалізації та поміщена на відповідальне зберігання.

“Проте та частина продукції, яка була реалізована напередодні, може становити смертельну небезпеку”, – зазначають у Держспоживслужбі.

Медики нагадують, що  ботулізм – гостра інфекційна хвороба з  важким ураженням нервової системи, змінами серцево-судинної системи, слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палочки ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Відомі випадки, коли тільки одне зіткнення токсичного продукту із слизистою ротової порожнини призвело до захворювання на ботулізм.

Читайте також  Коронавірус: за добу в світі зафіксовано майже дві тисячі нових випадків хвороби

Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів  без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені мясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку  збудників.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, мясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

“У питаннях  профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини.

Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні.

При консервуванні в домашніх умовах, особливо мясних і рибних  продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100º С  5 хвилин для переходу спор у вегететативну форму), після простерилізувати консерви при температурі 100ºС-не 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною  упаковкою.

Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту банки. Також необхідно категорично виключення придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, вяленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі уприватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря”, – радять фахівці.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.