ЦВК пояснила, як пройдуть місцеві вибори в умовах карантину

Центральна виборча комісія разом з експертами профільних міністерств та військовими медиками розробили розробили алгоритм проведення місцевих виборів 25 жовтня.
Про умови розповів член ЦВК Сергій Постівий, пише УНІАН.

 

Зокрема, він наголосив, що у праві на голосування не обмежуватимуть навіть виборці з ознаками ГРВІ чи підвищеної температури 37,2.

“У рекомендаціях для МОЗ ми пропонували, що у таких випадках доцільно організувати роботу в комісії таким чином, щоб відокремити окремо у цьому ж приміщенні кабіну для голосування, де голосували б люди з такою симптоматикою. Після чого всі контактні зони повинні належно протиратися після кожного такого виборця”, – зазначив Постівний.

Окрім того, фізична дистанція, яка є карантинною вимогою, не збігалася щодо положення про розміщення спостерігачів. Тому нині вирішують питання про внесення змін до цієї постанови.

Також ЦВК рекомендуватиме не проводити всередині приміщень ніяких публічних заходів з участю самих кандидатів, а винести організацію подій на вулицю. На дільниці будуть пропускати виборців у контрольованій кількості. За словами Постівного, це має бути не більше трьох осіб до одного столу для видачі бюлетенів. Самих виборців пускатимуть лише за наявності захисних засобів.

Постівний відзначив, що уряд розгляне рекомендації ЦВК вже на наступному тижні.

Щодо того, чи є ззагроза скасування місцевих виборів, член ЦВК сказав:

“Є два випадки, дві підстави (для скасування виборів – УНІАН). По-перше, це введення військового стану. По-друге – введення надзвичайного стану”.

Наявність червоної зони, «по суті, не є підставою, щоб визнавати вибори такими, що там не можна провести на відповідній території», проте теретично це можливо, додав він.

“Бо теоретично можна ввести надзвичайний стан. Водночас цей процес не є простим. Станом на сьогодні ми не володіємо інформацією про те, що є якісь перспективи, що на якійсь території у зв’язку з карантином планується відмінити чи перенести вибори”, – зазначив Постівний.

Читайте також  На Івано-Франківщині зафіксували майже 550 порушень карантину за два тижні (ФОТО)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.