На Прикарпатті збудували сферичну хату, якій не страшні вітри та урагани. ФОТО

Як підійти ближче, то розумієш, що це житловий будинок — сферична хата на зразок геодезичного купола.

Загальна його площа — 100 кв. метрів, є три спальні, великий хол, кухня та всі зручності, інформують “Вікна” з посиланням на “Голос України”.

Володимир Мельник із дружиною Надією поставили собі за мету спорудити швидко та недорого власне житло. Ідею почерпнули у своїх сватів із Київщини. Однак замість дерев’яного взялися за економ-варіант — із полістиролбетонних блоків.

«На старті ми мали 25 тисяч американських доларів. Замовили матеріал у Херсоні на заводі. На сам купол із вікнами та входом витратили половину суми, ще дві тисячі доларів пішло на шпаклювання. Чоловік сам мурував стіни. Даху як такого тут нема. Усе — суцільним куполом», — розповідає Надія.

Позаминулої зими морозець був нівроку, до 25 градусів. А всередині доволі тепло, +6. Навіть попри те, що підвал на той час ще не був закритим, отож, від нього тягнуло холодом. Господар навіть мурував щось усередині в цей час.

Минулої зими переконалися в комфорті будинку. Опалення тут електричне, але для +18 достатньо було підігріву підлоги в кухні та спальні. Вхід до кімнат — із холу, та ще якось так приховано цікавими архітектурними рішеннями, що одразу й не зауважиш дверей. Так само від стороннього ока заховані котел та бойлер.

«Обживаємося поволі, доробляємо всередині. Нас часто запитують, скільки загалом обійшовся нам будинок. Усе залежить від того, хто собі що придумує в інтер’єрі. Головне, що такому сферичному житлу на зразок геодезичного куполу не страшні вітри та урагани», – коментує Володимир.

Одне з вікон будинку виходить на південь. Коломия — як на долоні. А ще ген-ген видніються Карпати. Городу тут — 25 соток. Надія жартує, що до фаху економіста, педагога та кравчині тепер додається ще й агрономія. Та найважливіше, що в сімейному гніздечку кожен із подружжя почуває себе затишно.

Читайте також  У Калуші коштом бюджету видадуть дві збірки поезій

Недавно перебрався сюди жити зі своєї коломийської квартири Юрій Гайдук, батько Надії. Приїхала на два тижні дочка із сім’єю, збирається також навідатися син зі своїми. У будинку вистачає місця для всіх.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.