«Б’ють і обзивають курвами»: як у Польщі принижують українців

Емграція українців до Польщі з кожним роком набирає все більших обертів. За різними даними, у Речі Посполитій сьогодні працює до півтора мільйона громадян України. Та в яких умовах вони там перебувають? І чи до всіх ставляться хоча б гуманно? Питання риторичне.

Не так давно у Варшаві стався кричущий випадок: шестеро поляків, які скористалися службою таксі «Убер», побили водія за те, що він українець. Про це розповіла правозахисниця, голова Варшавського комітету Євромайдану Наталя Панченко.

«У перші хвилини поїздки все було добре. А потім п’яні пасажири-поляки сказали, що їм не подобається музика, просили водія увімкнути диско-поло. Водій сказав, що в автомобілі нема радіо. Молодики відповіли, що «раз він не слухає польського диско, то не шанує краю, до якого приїхав». І далі посипалось: «йо*аний українець, їдь до себе» та інші епітети у цьому стилі», – переповідає Наталя Панченко слова водія Романа.

Водій, побоюючись за свою безпеку, зупинив авто і попросив пасажирів вийти й замовити собі іншого водія. Пасажирам це не сподобалось, вони продовжували ображати Романа. У цей час водій увімкнув запис відео. На записі чути слова поляків: «Ми живемо не в Україні, де кожен бореться за шматок хліба, ми живемо в Польщі». А потім молодики почали бити Романа –  спочатку в машині, а потім, ще дужче, витягнувши його з салону.

«Коли мене били, то ніхто вже ані слова не казав про музику. Казали лиш: «Ти курва українська» та «йо*аний українець», – згадує Роман.

Роман – професійний водій. Живе у Польщі два роки, має дружину та однорічну дитину. Тепер він кульгає, а у його автомобіля зігнуті двері й крило. На жаль, неприємності на цьому не закінчились. Коли Роман оговтався, поїхав до лікарні, а потім повідомив про напад у поліцію. Але поліцейські, які його допитували, записували не всі його свідчення.

Читайте також  “Видимість не більше 30 метрів”: у Мережі з’явилося відео потужної хуртовини у засніжених Карпатах

«Вони вирішили не записувати всі його слова у протокол. Сказали, що досить «коротко описати ситуацію». Тому, напевно, ніхто не переймається цим питанням, а Роман, скоріше за все, не отримає компенсації. Він запитує, що ще він може зробити в такій ситуації і хто може йому допомогти», – пише Наталка Панченко.

Скандал з хамським та принизливим ставленням до українських сезонних працівників з боку польського бригадира виник у населеному пункті Желіхув (Західнопоморське воєводство).

Поведінку поляка змогла зняти на телефон одна з українок, яка працювала на полі. Згодом скандальне відео поширив у соцмережі інший місцевий житель – екс-працівник цього ж господарства, – який вирішив стати на захист сезонних працівників з України.
Повна версія відео зараз недоступна для перегляду, проте окремі фрагменти можна побачити у сюжеті польських телевізійників. Матеріал переповнений нецензурщиною та словесними приниженнями, які лунали від поляка на адресу українців.

Ось лише кілька фраз, якими чоловік звертався до працівників:
Jeszcze raz jak cię p… to się kopytami zakryjesz

  • Do roboty już i mordę zamknij
  • Wsadź w du… k…a jak sięgniesz
  • Na drugi raz k…a rękę urwę albo palec

Значення фраз зрозуміле і без перекладу. І це лише кілька прикладів грубого та жорсткого ставлення до українців у Польщі.

Якщо ви стали жертвою переслідувань за національною приналежністю – звертайтеся до поліції та дипломатичних установ України в Польщі.

 

Джерела:

https://www.yavp.pl/uk/novini/do-roboty-iuzh-i-mordu-zamkni-skandal-navkolo-prynyzhennia-pratsivnykivukraintsiv-u-polshchi-nabyraie-obertiv-16109.html

https://krapka.club/ua/byut-i-obzyivayut-kurvami-kak-zarobitchanam-zashhitit-svoi-prava-v-polshe/

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2884960-ukrainciv-laskavo-prosat-do-polsi.html

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: