Як купити роки трудового стажу, яких не вистачає, щоб отримувати пенсію вчасно

Українців, які не досягли пенсійного віку у 2020 році, очікують нововведення в перерахунку пенсій. Передусім, це торкнеться тих, у кого недостатньо страхового стажу.

Наразі, якщо 60-річний пенсіонер планує в 2020 році вийти на “довгоочікуваний відпочинок”, йому необхідно мати 27 років страхового стажу. У це поняття входить той період часу, коли людина брала участь в програмі загальнодержавного страхування, і з її зарплати роботодавець щомісяця перераховував кошти в Пенсійний фонд. Однак очікується, що в 2028 році необхідний страховий стаж зросте до 35 років.

Експерти побоюються, що реформи можуть призвести до того, що 60-річні українці не зможуть оформити пенсію, оскільки у них не вистачатиме необхідного стажу. Однак на цей випадок передбачена можливість купити роки, яких не вистачає. Наприклад, щоб придбати один рік, необхідно буде заплатити до 25 тисяч гривень. Виплату можна буде розподілити на частини, але поки повністю не буде виплачений страховий стаж, пенсію не оформлять. Для розрахунку діє формула – розмір єдиного соцвнеску (на сьогодні це 1039 гривень), який буде дорівнювати кількості місяців. Згідно з формулою виходить наступне:

Один рік страхового стажу – 24 936 гривень;
Два роки – 44 885 гривень;
Три роки – 59 847 гривень;
Чотири роки – 69 820 гривень;
П’ять років – 74 808 гривень.
Для оформлення купівлі потрібно буде звернутися до податкової за місцем реєстрації. У переліку документів повинні бути: заява із згодою на участь у соцстрахуванні, копія трудової, паспорта, а також виписка з системи персоніфікованого обліку. Варто зазначити, за 2019 рік понад 3 тисячі українців вже оформили купівлю страхового стажу.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.