Коли закінчиться карантин: вчений дав чітку відповідь

Професор Віктор Досенко займається патофізіологією — наукою про причини і механізми виникнення різних хвороб.

ФАКТИ звернулися до нього з питаннями про походження коронавіруса, роботах над вакцинами, що захищають від цієї інфекції, і про те, як скоро у людей виробиться колективний імунітет до COVID-19, передає НАРОДНА ПРАВДА.

— Вікторе Євгеновичу, в народі побутує версія про те, що коронавірус виведений штучним шляхом і то по фатальній випадковості, чи то за чиїмось злим наміром опинився у навколишньому середовищі. Наука може відповісти, правда це чи ні?

Популярні новини зараз

Сонячне затемнення: коли відбудеться унікальне явище і кому варто побоюватися
У Києві помітили жінку у футболці з Путіним: скандальні подробиці
Загинули тисячі захисників: у Міноборони озвучили втрати України у війні на Донбасі
— Так, може, адже вже виконано генетичний аналіз COVID-19, — відповідає доктор медичних наук Віктор Досенко, який очолює відділ загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України. — Тому ми можемо однозначно стверджувати, що цей вірус потрапив у людську популяцію від кажанів. Але, швидше за все, не безпосередньо, а за допомогою таких тварин, як панголини. Це ссавці, по вигляду вони нагадують ящірок, покриті великою лускою. Їх м’ясо у Китаї вважається делікатесом.

До речі, важке вірусне захворювання SARS, що викликає атипову пневмонію, теж потрапило у людську популяцію від кажанів. Імунна система кажанів має особливість: вона вміє тримати потрапили в організм віруси під контролем, але не вбиває їх. Так ці тварини стають вірусоносіями.

Іншою характерною особливістю цих тварин є те, що з віком їх організм не стає більш схильним до хвороб, ніж у молодості. У людей, на жаль, навпаки: чим ми старші, тим ймовірність отримати той чи інший недуг зростає.

Читайте також  Відкриття шкіл та відсутність там вентиляції призведе до тотального карантину, – епідеміолог

— Чому коронавірус який вразив кажанів став вражати людей?

— У цього вірусу є п’ять білків. Один з них якимось чином знайшов спосіб розпізнавати на поверхні людських клітин певний білок і вступати з ним у взаємодію. У тому числі мова йде про клітини легенів. Це дає можливість білку вірусу обдурити імунну систему і проникнути всередину клітини людини. Опинившись там, він починає продукувати віруси — розмножуватися. Через це людина захворює.

— Від чого залежить, чи вдасться одужати чи ні?

— Багато в чому від того, як з атакою коронавірусу впорається імунна система. Дуже важливо, щоб імунітет знищував уражені клітини поступово, а не відразу накинувся на все. Як правило, у здорових молодих людей імунітет спрацьовує по раціональному сценарієм: вбиває уражені клітини не швидко, але впевнено. У людей, ослаблених, які страждають хронічними захворюваннями, імунітет часто реагує інакше — намагається позбутися відразу від всіх уражених клітин. І це може привести до згубних наслідків.

— У тих, хто одужав після захворювання коронавірусної інфекції, виробляється до неї імунітет?

— Так. Тут слід сказати, нещодавно в інтернеті з’явилося дуже насторожлива інформація про те, що в Китаї 154 людини захворіли коронавірусною інфекцією повторно. Якби це виявилося правдою, то значить, імунітет до COVID-19 виробляється не у всіх хто перехворів на цей вірус. Це дуже погано. Але, швидше за все, публікації про 154 повторно хворих не відповідають дійсності, адже підтверджень їм не з’явилося.

— Як довго триватиме пандемія, викликана COVID-19?

– У цьому коронавирусі немає нічого такого, що дозволило б йому вбивати людей багато місяців поспіль. Досвід Китаю, Південної Кореї, Ірану показує, що за 2-3 місяці епідемія значно слабшає, кількість хворих і померлих різко знижується. Тому є кілька причин. Одна з найважливіших: у людській популяції виникає колективний імунітет. Ну і, звичайно, карантинні обмеження відіграють величезну роль у боротьбі з епідемією.

Читайте також  Такого антирекорду ще не було: МОЗ хоче посилити карантин через зростання кількості хворих на COVID-19

— Якщо на подолання епідемії потрібно не менше двох місяців, значить, карантин в Україну триватиме як мінімум до середини травня?

– Думаю, травневі свята він захопить цілком. Поки що багато в чому завдяки вчасно вжитим обмежувальним заходам епідемія в Україні розвивається не надто швидко, смертність порівняно не велика — на рівні 2,4 відсотка.

Кожен з нас повинен розуміти: від виконання всіх вимог карантину залежить те, чи вдасться у подальшому звести до мінімуму кількість хворих і як скоро можна буде повернутися до нормального життя — скасувати карантин.

— Коронавірус відноситься до гострих респіраторних захворювань. В наших широтах ГРВІ, грип носять сезонний характер. З настанням в Україні літньої погоди COVID-19 відступить?

— Безпосередньо тепла погода коронавірусу не перешкода. Принаймні зараз. Про це свідчить те, що епідемія COVID-19 охопила країни, в яких взимку так само тепло, як у нас літом — Індії, наприклад.

— Як ви думаєте, коли на ринок надійде вакцина проти коронавірусу?

-Важко сказати — це залежить від результатів випробувань. Нагадаю, випробування вакцин проти COVID-19 вже розпочаті у США і Китаї.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВООЗ схвалила тестування перших прототипів ліків.

Також зазначимо, що в умовах пандемії коронавірусу людям слід носити захисні маски, а не респіратори, адже тільки вони можуть не дати поширюватися збуднику хвороби на 1,5 метра.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.