Головний бюджет країни з “Дірою” в 300 млрд: як коментують новий кошторис народні обранці

Якщо раніше прогнозували, що економіка зросте на 3,7%, нині прогнозують падіння ВВП на 3,9%
Оновили держбюджет.

Верховна Рада проголосувала антикризовий кошторис. У ньому тепер з’явився фонд боротьби з коронавірусом. Це майже 65 млрд гривень. Гроші, обіцяють урядовці, підуть на медицину. Заразом антикризові зміни утворили “дірку” в бюджеті у майже 300 мільярдів. Тож з якими цифрами країна житиме в умовах епідемії і хто не підтримав урядові зміни – Леся Головата розкаже.

Рада на карантині, але коли йдеться про перекроювання головного кошторису країни, кілька сотень депутатів таки приходять до сесійної зали. Бо дистанційно (онлайн) голосувати за законопроєкти не можуть.

Замасковані й у рукавицях – народні обранці приходять на позачергове засідання в понеділок 13-го. Програма мінімум – людиноцентричний бюджет перелицювати на антикризовий. Перша спроба провалилася, забракло 3 голосів, тому уряд вдруге подає проєкт. Пріоритети озвучує прем’єр: в умовах пандемії COVID-19 це підтримка медицини.

“Видатки Міністерства охорони здоров’я пропонується збільшити на 16,4 мільярда гривень. Загалом разом з іншими видатками фінансування медицини зросте у півтора раза. Паралельно ми маємо подбати про пенсіонерів та найвразливіші верстви населення, для цього видатки пенсійного фонду пропонуємо збільшити на 29,7 мільярда гривень”, – повідомив прем’єр.

Під новий бюджет – нові показники. Якщо раніше прогнозували, що економіка зросте на 3,7%, нині прогнозують падіння ВВП на 3,9%. Інфляція, як і безробіття сягнуть приблизно 9%. Обвалиться і національна валюта: замість 27 гривень за долар буде 29,5. А от дефіцит бюджету може становити рекордних 300 мільярдів гривень. Опозиція себе не стримує.

“Секвестр бюджету є феєричний результат урядування нових, але некомпетентних облич. Китайці ще не здогадувалися про існування коронавірусу, а в Україні вже обвалився ВВП, бюджет недоотримав десятки мільярдів гривень”, – наголосив Петро Порошенко.
“Країну кидають у боргову яму, і якщо цей бюджет буде виконаний, ми з вами будемо мати державний борг, який буде дорівнювати валовому внутрішньому продукту. Такого в житті країни не було ніколи”, – обурилася Юлія Тимошенко.

Читайте також  У Косові депутати забарикадувалися у стінах парламенту і вимагають приїзду євромісара

Урядовці залізли в кишеню до чиновників – зарплата на час карантину не може перевищувати 47 тисяч гривень. А от найбільше скоротили видатки на освіту, регіональний розвиток та культуру. У “Голосі” кажуть про бюджет поліцейської держави.

“Залишаємо видатки на правоохоронну систему або неторкнутими, як у випадку СБУ, або навіть збільшуємо, як у випадку інших правоохоронних органів”, – підкреслив нардеп “Голосу”.

Опозиція не дала жодного голосу, на табло – 249 голосів. Чільник фракції “Слуга народу” перед журналістами тішиться – коаліція досі є. Ухвалений бюджет розглядають як тимчасовий, мінятимуть через 2-3 місяці. Давиду Арахамії не до жартів, коли мова заходить про так званий “антиколомойський” закон, який, зокрема, силами монобільшості, заблокований через 16 тисяч правок.

“У нас є точна більшість людей, які не хочуть дефолту у цій країні, і які будуть голосувати за закон про банки у тій редакції, яка потрібна для траншу МВФ”, – вважає голова “Слуг народу”.

А колишній спікер, дає пораду, як це зробити.

“Подати новий законопроєкт, не розглядати ніяких 16 тисяч правок, не входити в той театр абсурду, який запропонований Коломойським і оточенням, проголосувати за нього – відразу і в цілому”, – запропонував депутат “ЄС” Парубій.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.