Дев’ять фраз, які розумні люди ніколи не вживають в розмові

Зазвичай більшість людей розуміють деякі речі не так, як нам хотілося б. Безневинні зауваження можуть стати причиною жахливого відчуття незручності, від якого хочеться провалитися крізь землю. Такі вербальні осічки часто виникають, коли ми говоримо щось і при цьому не усвідомлюємо тонких натяків, вкладених в ці слова. Для розуміння цих натяків необхідна соціальна обізнаність – вміння пропускати через себе емоції і досвід інших людей…

Людина – істота складна. Не можна навіть сподіватися зрозуміти когось до тих пір, поки ви не зосередите на ньому всю свою увагу. Краса соціальної обізнаності в тому, що кілька простих коригувань сказаного можуть значно поліпшити ваші відносини з іншими людьми.

Наступні вирази є дев’яткою найбільш небезпечних злочинців. Їх слід уникати за будь-якої ціни.

“Виглядаєте втомленим”
Втомлені люди неймовірно непривабливі – у них мішки під очима, розпатлане волосся, проблеми з концентрацією уваги, і вони постійно чимось незадоволені. Говорити комусь, що він виглядає втомленим, мається на увазі все вищесказане і навіть більше.

Замість цього краще запитайте: “Все добре?”. Люди цікавляться, чи не втомився їх співрозмовник, так як вони можуть йому чимось допомогти (або просто хочуть знати, чи все нормально). Замість того щоб робити припущення про стан співрозмовника, краще просто запитайте. У цьому випадку людина може відкритися і поділитися з вами. Але більш важливим є те, що він побачить вашу стурбованість, а не грубість.

“Як ви схудли!”
І знову недоречне зауваження. В цьому випадку комплімент створює враження, що ви критикуєте співрозмовника. Сказати кому-небудь, що він сильно схуд – означає натякнути, що раніше він був товстим і непривабливим.

Краще скажіть: “Ти чудово виглядаєш”. Це дуже проста поправка. Краще не зіставляти, як людина виглядає зараз і як виглядав в минулому, а просто зробити комплімент прекрасному зовнішньому вигляду. Це дозволить видалити минуле із загальної картини.

Читайте також  Зеленський півтори години розмовляв з Макроном: про що говорили

“Вона була не варта вас”
Коли хто-небудь розриває будь-які відносини, неважливо, особисті або професійні, таке зауваження має на увазі перш за все поганий смак і невдалий вибір самого співрозмовника.

Замість цього можна сказати: “Їй же гірше!”. Ця фраза демонструє щиру підтримку, оптимізм і не несе в собі ніякої прихованої критики.

“Ви завжди … “ або “Ви ніколи …”
Не буває так, щоб хтось робив щось завжди або, навпаки, ніколи не робив. Люди не вважають себе одновимірними, так що вам не слід намагатися охарактеризувати їх таким чином. Ці фрази змушують людей захищатися і заважають сприйняттю вашого послання, в той час як ви, ймовірно, використовуєте подібні вирази, коли хочете обговорити щось дуже важливе.

Як краще сказати? Просто натякніть, що для якоїсь іншої людини це виявилося проблемою. Дотримуйтеся фактів. А якщо питанням є частота скоєння чогось, завжди можна сказати: “схоже, ви часто так робите” або “ви робите це досить часто, щоб я зміг помітити”.

“Як на свій вік ви чудово виглядаєте”
Використання слів “як на свій”, як уточнення завжди виглядає поблажливо і грубо. Всі хочуть бути просто розумними і здоровими.

Замість цього скажіть: “Виглядаєте чудово. Це друга проста поправка. Справжній комплімент не потребує уточнень.

“Як я вже говорив …”
Ми весь час щось забуваємо. Ця фраза звучить так, як ніби вас ображає необхідність повторюватися, що погано сприймається слухачем, який щиро цікавиться вашою точкою зору. Людина відчуває себе ображеною при необхідності повторити сказане або недостатньо впевненою у собі. Люди, які використовують цю фразу, рідко говорять щиро.

Як краще сказати? Якщо вам доводиться повторювати вже сказане, спробуйте знайти спосіб передати послання в більш чіткій і цікавій формі. Тоді всі запам’ятають те, що ви сказали.

Читайте також  Окупанти в паніці та мріють про ротації: СБУ перехопила розмову (аудіо)

“Удачі!”
У цьому побажанні є одна тонкість. Звичайно, не буде кінцем світу, якщо ви побажаєте комусь удачі, але можна придумати щось краще, так як ця фраза натякає на необхідність втручання фортуни для досягнення успіху.

Краще скажіть: “Знаю, у вас є все, що потрібно для цього”. Це краще, ніж бажати удачі, тому що натяк на наявність у співрозмовника всіх необхідних для успіху навичок забезпечує величезний заряд упевненості. Так ви зможете виділитися на тлі всіх інших, просто бажаючих удачі.

“Це залежить від вас” або “Як хочете”
Ви можете бути байдужим до питання, але ваша думка важлива для людини, яка запитує (інакше вона би до вас не звернулася).

Замість цього скажіть: “Принципової думки з цього питання у мене немає, хоча можу запропонувати кілька пунктів для розгляду…”. Коли ви висловлюєте свою точку зору (навіть не схиляючись в сторону будь-якого певного рішення), то показуєте турботу про задане питання.

“Принаймні, я ніколи …”
Ця фраза є агресивною спробою відвернути увагу від вашої помилки, вказавши на стару і, скоріше за все, не має відношення до помилки іншої людини (яку ви вже давно повинні були пробачити).

Краще просто сказати: “Вибачте”. Визнання власних помилок є найкращим способом спрямувати обговорення в більш раціональне, спокійне русло, даючи можливість пропрацювати деталі. Визнання провини – прекрасний спосіб запобігти ескалації конфлікту.

У повсякденній розмові деякі дрібниці мають величезне значення. Скористайтеся цими порадами, і ви будете вражені отриманим позитивним відгуком.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.