Українці повинні платити за опалення, навіть якщо в їх квартирах немає батарей – Верховний суд

Українці повинні оплачувати комунальні послуги, в тому числі, опалення, навіть якщо в їх квартирах немає батарей. Відключити окрему квартиру багатоквартирного будинку від теплової мережі неможливо. Про це з посиланням на рішення Касаційного господарського суду пише “Юрліга”.

Результат пошуку зображень за запитом "Українці повинні платити за опалення, навіть якщо в їх квартирах немає батарей"

Так, Касаційний господарський суд 19 серпня 2019 року виніс рішення №226/1437/16-ц, яким постановив, що самовільне відключення від системи централізованого теплопостачання не є підставою для звільнення від плати за послуги.

Повідомляється, що в серпні 2016 року комунальне підприємство звернулося до суду з позовом, в якому просило стягнути з відповідача на користь позивача, з урахуванням субсидії, 4 032,78 грн заборгованості по тепловій енергії за період з 1 жовтня 2014 року по 1 травня 2016 року, 3% річних в сумі 62,47 грн. інфляційні збитки в сумі 419,35 грн.

Квартира відповідача знаходиться в багатоквартирному будинку, приєднаному до системи централізованого теплопостачання, тому він є споживачем житлово-комунальних послуг. Між комунальним підприємством і відповідачем встановилися фактичні договірні відносини з приводу надання теплової енергії на підставі відкритого особового рахунку.

Відповідач звернувся до суду із зустрічним позовом про визнання договору розірваним, уточнивши, що в червні-липні 2008 року в його і інспектора по житлу присутності двоє слюсарів зняли всі батареї в його квартирі і поставили перемички. Оскільки з червня 2008 року йому не надаються послуги з теплопостачання у зв’язку з відсутністю в його квартирі приладів опалення, він вважає, що договір був зупинений через припинення надання послуг з теплопостачання, а тому просив його позов задовольнити.

Місцевий суд позовні вимоги комунального підприємства задовольнив. В задоволенні зустрічного позову відмовив. Апеляційний суд залишив рішення без змін.

У касаційній скарзі боржник просив скасувати рішення місцевого суду та ухвалу апеляційного суду, та прийняти нове рішення, не передаючи справу на новий розгляд. Касаційний господарський суд залишив скаргу особи без задоволення, з огляду на наступне.

Читайте також  В Україні підвищили тарифи на опалення для населення

Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства № 169 були внесені зміни, які унеможливлюють відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання окремих квартир у багатоквартирному будинку і дозволяють таке відключення лише щодо будинку в цілому.

Матеріали справи не містять відповідну проектну документацію, яка засвідчує факт відключення квартири відповідача від мережі централізованого теплопостачання і доказів ненадання йому послуг з постачання тепла.

Разом з тим, суди встановили, що з 2008 року в квартирі відповідача відсутні батареї, проте це не є доказом відключення його квартири від мережі централізованого теплопостачання і доказом ненадання йому послуг з постачання тепла.

Суди не встановили і матеріали справи не містять доказів звернення особи до відповідного органу місцевого самоврядування із заявою про відключення його квартири від мережі теплопостачання.

Відповідно до Закону “Про теплопостачання” місцева (розподільча) теплова мережа – сукупність енергетичних установок, обладнання і трубопроводів, що забезпечує транспортування теплоносія від джерела теплової енергії, центрального теплового пункту або магістральної теплової мережі до теплового вводу споживача.

Згідно з Правилом №630 точками розподілу в багатоквартирному будинку, в яких здійснюється передача послуги централізованого опалення від виконавця споживачеві, є відгалуження від стояків у межах квартири.

Підведення централізованого опалення к стояку в межах квартири особи свідчить про виконання послуг. Таким чином, позивач виконав свої зобов’язання щодо надання послуг з централізованого опалення, а відповідач, незалежно від споживання цієї послуги або відмови від її споживання, зобов’язаний оплатити надані послуги. У разі наміру споживача не отримувати відповідні послуги він не позбавлений можливості в передбачений законом засіб провести відключення квартири від мережі теплопостачання. Самовільне відключення від зазначеної мережі не є підставою для звільнення від плати за послуги.

Читайте також  Франківці скаржаться на якість теплопостачання (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.