Більше не буде дошок пошани: основні зміни у школах

З першого вересня найбільше нововведень торкнуться учнів.

З початку нового навчального року вчителям не дозволено оголошувати оцінки учнів на весь клас. А бали у щоденник виставлятимуть на перерві або після уроків.

Набула чинності мережева форма здобуття освіти

“Тепер школа може укладати угоду з організаціями, щоб залучати їхніх фахівців для проведення окремих занять, – розповідає державний експерт Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН Олена Ліннік. – Таку ініціативу проводитимуть як для цілого класу, так і для окремих учнів. Також заклад освіти може зараховувати оцінки, які учень здобув у гуртках позашкільної освіти, за рішенням педагогічної ради. Для учнів за потреби може буде складено індивідуальний навчальний план”.

Учнів переведуть на мультипрофільне меню

Таку ініціативу планує зробити Київська міська державна адміністрація, починаючи з вересня до кінця 2019-2020 навчального року. Дитина матиме змогу сама обирати, що вона їстиме. Продукти у їдальні залишаться попередніми, не зміняться і ціни за страви. Однак обід буде схожим на шведський стіл.

Стануть доступні всі види індивідуальної форми здобуття освіти

“Є три таких форми: сімейна освіта, екстернат і педагогічний патронаж. Сімейна освіта передбачає організацію освітнього процесу батьками. У школі дитина з’являється лише чотири рази на рік, коли оцінюють її рівень знань, – пояснює Ліннік. – Педагогічний патронаж застосовують до учнів сільських шкіл, якщо їх до п’яти осіб, до дітей, які не можуть здобувати освіту через стан здоров’я, біженців та учнів, які перебувають у колоніях. З такими дітьми займається шкільний педагог. Екстернат передбачає оцінювання навчальних досягнень здобувачів лише один раз на рік, наприкінці навчального року. Однак скористатися такою формою здобуття освіти зможуть лише учні, які належать до категорій осіб, перелік яких надається у спеціальному Положенні.

Читайте також  Довго сидіти не вийде: в Facebook грядуть зміни

Навчання школярів з особливими освітніми потребами можна продовжувати

Якщо дитина з особливими освітніми потребами з певних причин не може засвоїти вчасно освітню програму, то її навчання можна продовжити на два роки. Це стосується учнів інклюзивних класів початкової і базової школи.

Учнівські квитки замінять на електронні

Так, за допомогою додатку, батьки зможуть відстежувати переміщення дитини містом. Також електронний квиток дозволить учням уникати черг в метро.

Оклад у вчителів зросте на 10%

Це стосується тих педагогів, які не отримали надбавки минулоріч. До таких відносяться вчителі дошкільної, позашкільної та професійної освіти. Вчителі вищої категорії отримають більше на 700-800 грн, молоді фахівці – на 100-200.

У Києві дітям, у яких немає вакцинації, не заборонятимуть відвідувати школу чи садочок. Крім цього, учні початкової школи можуть ходити у навчальні заклади без світловідбивних жилетів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.