Остання пропозиція Зеленського: “євробляхерів” попередили про нововведення

В Україні запровадження обіцяних штрафів для “євробляхерів” відтермінували. Уже в травні поліція повинна була оголосити полювання на порушників. Однак авто без української реєстрації досі можна зустріти на вулицях по всій країні, а поліція, як і раніше, не має права їх зупиняти.

Остання пропозиція Зеленського: "євробляхерів" попередили про нововведення

Про те, як у команді Зеленського готуються змінити закон і що чекає “євробляхи”

У Зеленського хочуть піти ще на одну поступку і відтермінувати штрафи до кінця 2019-го;

“Євробляхерів” попереджають: це буде остання відстрочка і просто так їздити на авто з єврономерами й не платити ввізні мита, акцизи й податки – заборонено;

активісти, які представляють інтереси “блях”, хочуть не тільки відтермінувати введення штрафів, а й змінити формулу розрахунку акцизу.

Що хочуть поміняти у Зеленського

Закон вже ухвалений, і якщо його не відтермінують, він автоматично набуде чинності. Але, за інформацією OBOZREVATEL, документ, який перенесе на іншу дату введення штрафів, вже розробляється. Найімовірніше, “євробляхерам” дадуть час до кінця 2019-го.

Юрист Олександр Плахотник вважає: ті, хто дійсно хотіли легалізувати свої автомобілі, зробили це ще в перші три місяці після ухвалення закону, коли діяла 50%-ва знижка на акциз.

“Автомобілі оформлені на литовські й польські фірми. Щоб зареєструвати тут, потрібно не тільки заплатити акциз і податок, а й зняти з обліку там, за кордоном. Був період, коли дійсно злякалися штрафів. Знаю випадки, коли автомобілі просто кидали на кордоні. Ввозили різні авто, були й ті, які в Європі не можна продати”, – розповідає юрист.

На профільних сайтах “євробляхи” досі можна знайти за ціною $500-1000. Наприклад, автомобіль Renault Clio 2001 р. в. намагаються продати всього за 25 тис. грн. Хоча таке ж авто, але з українською реєстрацією, коштує у 3-4 рази дорожче. І питання не тільки у вартості розмитнення. Не всі авто взагалі реально розмитнити.

Читайте також  «Замотала в пакет і заховала в дивані»: Жінка позбулася дитини страшним способом

“Документів немає і все. Є генеральна довіреність, а іноді вона оформлена з порушеннями. Коли їх на колінах хоч якось робили, розповідали людям: вас не можуть зупинити і взагалі це все законно, звичайно, зараз, коли не саме закон (їздити без української реєстрації і за старим, і за новим законом не можна громадянам України), а контроль хочуть посилити – люди замислюються про юридичний аспект”, – додає Плахотник.

Як раніше писав OBOZREVATEL, претендент на посаду глави транспортного комітету Владислав Криклій заявив: майбутнє послаблення від команди Зеленського може стати останнім. Коли пройде весь рік, скаржитися на те, що хтось не встиг оформити документи і внести платежі, буде складно.

Зазначимо, що закон, який знизив розмір акцизів і посилив штрафи, розробляла глава комітету з питань податкової політики Ніна Южаніна. Зараз поки ще чинний парламентарій неохоче обговорює перспективи документа. Змінити закон із урахуванням абсолютної більшості “Слуги народу” не складе труднощів. Тому ці рішення, як і багато інших, залежатимуть від позиції Володимира Зеленського.

Ставки вже знизили, а штрафи рано чи пізно запустять
Крім термінів, у команді глави держави претензій до документа не мають. Активісти ГО “Авто Євро Сила” пішли далі – вони хочуть не тільки змістити терміни, але і скасувати коефіцієнт віку. І якщо Зеленський піде на такий крок, в країну задешево зможуть привозити старі авто і всі легальні імпортери опиняться під ударом.

Отже, акциз рахується залежно від типу двигуна. Для них діють дві базові ставки. Перша – для авто на бензинових двигунах (50 євро), друга – на дизельних (75 євро). Ставку множать на коефіцієнт віку й коефіцієнт обсягу двигуна. Щоб визначити коефіцієнт двигуна, його обсяг необхідно розділити на 1000. Для прикладу розрахуємо розмір акцизу для автомобіля з об’ємом бензинового двигуна 1800 куб. см і віком 4 роки.

Читайте також  А Скрябін би одобрив?! Рада терміново звернулась до Зеленського. Потрібно вирішити

Для цього базову ставку 50 євро необхідно помножити на 1,8 (1800/1000) і на 4 (вік авто). Так, акциз на автомобіль становитиме 360 євро. До слова, за старими правилами без пільги акциз на такий транспортний засіб був би 2957,4 євро.

Які штрафи введуть:

за водіння авто на єврономерах – 8500 грн;

повторне протягом року керування “євробляхою” – 17 000 грн і заборона на водіння протягом року;

якщо затримав розмитнення на термін до 1 доби – 170 грн;

від 1 до 10 діб – 340 грн;

від 10 до 20 діб – 8500 грн;

від 20 до 30 діб – 85 000 грн;

від 30 діб – 170 000 грн.

Правоохоронці отримають доступ до бази даних прикордонників, зазначає заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. Поліція зможе перевіряти, хто і коли ввіз авто на іноземних номерах, і якщо терміни порушили, його будуть зупиняти.

Зараз же за чинним законом підстав для зупинки автомобіля немає. Легально зупинити “бляху” можна тільки після того, як з’явиться інформація про порушення закону.

Якщо зупинене авто було ввезено в режимі транзиту, максимальне покарання – конфіскація транспортного засобу за рішенням суду. “Розмір штрафу залежить від того, на скільки днів порушили терміни. Якщо на одну добу – 170 грн, від 1 до 10 діб – 3,4 тис., від 10 до 20 – 8,5 тис., від 20 до 30 – 8,5 тис. і від 30 діб – 170 тис. грн”, – розповідає Олександр Плахотник.

Менш жорсткі вимоги до водіїв, чиї авто перебувають у режимі транзит. Вони за затримку на три доби повинні будуть заплатити штраф у розмірі 850 грн (або попередження), від 3 до 10 діб – 5,1 тис., від 10 до 20 – 17 тис., від 20 до 30 – 85 тис. і більше 30 доби – ті ж 170 тис. грн.

Читайте також  У Коломиї побудують кінотеатр з підземним паркінгом

Проблема “євроблях” в Україні все ще залишається актуальною. Закон, який розробив минулий парламент, передбачав два методи – батога (штрафів) та пряника (зниження акцизів). Але, незважаючи на ухвалене рішення, поліції досі не надали повноважень контролювати водіїв на авто без реєстрації і карати гривнею тих, хто порушує Податковий кодекс. Пряник є, а батога немає.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.