Хімічна кастрація: чому закон не працюватиме і які є альтернативи

Серед звинувачених у педофілії можуть бути і невинні люди.

Нардепи на прощання з Радою прийняли законопроект 6449, який посилює покарання для педофілів. Примусове введення препаратів здоровим людям легалізує тортури і суперечить і вітчизняній, і міжнародній нормативній базі.

Варто знати, що, як і будь-яке лікування гормональними препаратами, хімічна кастрація має протипоказання, серед яких певні стадії ниркової, печінкової або серцевої недостатності, ендокринні хвороби, термінальні стадії онкозахворювань.

Серед побічних ефектів спостерігається депресія і агресивність, ожиріння, підвищений ризик тромбозів, схильність до розвитку ішемічної хвороби серця. Але головний мінус у тому, що ефект від хімічної кастрації тимчасовий. У разі припинення прийому ліків лібідо відновиться всього через кілька місяців.

Якщо хворий на педофілію скоїв злочин, до нього дійсно можуть застосовувати хімічну кастрацію. Для цього потрібно провести судово-медичну і судово-психіатричну експертизи, які доведуть відсутність протипоказань і наявність діагнозу.

При цьому не всі ґвалтівники дітей мають даний психічний розлад. Якщо злочин скоєно не через хворобу – засуджений повинен відбути покарання. А ось примусове лікування здорової людини неможливе, оскільки це порушує її права.

Проти примусової кастрації виступили в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун і начальниця “Центру психічного здоров’я” Олена Козерацька.

“Ніхто з лікарів не буде брати участь у каральній психіатрії та силою вводити ці препарати психічно здоровим людям”, – заявила Олена.
Відзначимо, що серед звинувачених у педофілії можуть траплятися і невинні люди. Як відомо, у злочинах Пологівського маніяка Сергія Ткача, який ґвалтував і вбивав дітей протягом 25 років, помилково підозрювали дев’яти чоловіків. Троє з них засудили, один повісився в СІЗО до суду.

А в разі помилування помилковий обвинувачений отримає не тільки моральні, але і фізичні ушкодження в результаті примусового введення антиандрогенну препаратів. Враховуючи всі ці аспекти, правозахисники звернулися до Володимира Зеленського з проханням ветувати законопроект 6449.

Читайте також  Воєнний стан в Україні: Голова Верховної Ради підписав відповідний закон – тепер слово за Президентом

“Ухвалений закон не зможе бути реалізований, тому що Україна не буде цього робити. У неї на це немає ні права, ні механізмів, ні ресурсів”, – упевнений директор Харківського інституту соціологічних досліджень Денис Кобзін.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.