Цифровий кокаїн або як ґаджети впливають на наших дітей

У дитинстві Гейтсу забороняли дивитися телевізор. Сім’я організовувала вечори читання книг, а про перегляд телебачення не могло бути й мови. Згодом, розказуючи історію свого успіху, Білл Гейтс наголошував, що досягнув його тільки тому, що мав можливість багато читати.

Стів Джобс у своєму інтерв’ю для The New York Times вразив усіх, коли розповів, що його діти не користуються айфонами. Скажемо більше, у сім’ї Джобса діє заборона на використання ґаджетів вночі та вихідні. Діти проводять час з батьками, спілкуються між собою.

Кріс Андерсон, колишній редактор «Wired», який сьогодні є виконавчим директором «3D Robotics», ввів обмеження на використання ґаджетів членам своєї родини. Він навіть налаштував девайси таким чином, щоб кожен з них міг бути активований не більше кількох годин на добу.

Чому генеральні директори IT-гігантів мають такі консервативні погляди щодо користування їхніми дітьми смартфонів? І чому більшість з нас навіть не задумується про такі заборони? Який вплив ґаджетів на розвиток дітей? З якого віку можна давати смартфон? І чи давати взагалі?

Про це команда Zmistovno.com.ua розпитала у спеціалістів Дрогобицького медичного центру «Ора».

Петрик Лідія Адамівна

(офтальмолог)

На жаль, у сучасному світі діє тенденція, коли дітям у зовсім ранньому віці дають користуватись смартфонами. Мусимо зрозуміти, що до 6 років це має бути заборонено. Проте бачимо зовсім іншу картину: молоді мами не тільки самі зловживають ґаджетами, а й дозволяють це робити дітям, яким навіть не виповнилося 2 роки.

Як наслідок, останнім часом розвивається “комп’ютерний синдром”, а на медоглядах дітей з порушенням зору зустрічаємо все частіше. До того жпрогнози невтішні: англійські вчені вважають, що до 2050 року більшість дітей страждатиме на короткозорість.

Читайте також  Що їстимуть учні цьогоріч в івано-франківських школах?

Моя порада для батьків: якщо ви бачите будь-які ознаки порушення зору, не зволікайте з походом до лікаря. Якщо ваша дитина все ж таки проводить час зі смартфоном, пам’ятайте: більший екран несе меншу шкоду. Не забувайте про правильне харчування. Для покращення зору та профілактики його порушення дитина повинна вживати чорницю, моркву, зелень, хліб з висівками тощо. Харчування має бути збалансованим. З 6 років дозволяється 15 хвилин на використання ґаджетів. Цей час мають контролювати батьки, адже здоров’я їхніх дітей у їхніх же руках. Знаєте, мені дуже подобається закон в азіатських країнах: батькам виписують штрафи, якщо вони не контролюють використання ґаджету їхньою дитиною.

Барчук Володимир

(практикуючий психолог)

Дитина знайомиться зі смартфоном у дуже ранньому віці. Це зумовлено наслідувальною поведінкою. Батьки користуються телефонами, комп’ютерами, планшетами. Дитина це бачить і хоче їх наслідувати. Але таке раннє знайомство із ґаджетами несе небезпеку. Можу навести паралель із ліками: у невеликих дозах вони можуть приносити користь, але якщо ними зловживати, тоді даватимуть зворотній ефект.

Ґаджети спричиняють затримку психічного та фізичного розвитку, діти живуть у віртуальному світі, де все ідеально. Вони не розвивають усі органи чуття, не збагачують свій лексичний запас. Проблема є серйозною і ми маємо пропонувати альтернативу. Неважливо скільки років дитині: 2 чи 15. Час, проведений за смартфоном, має контролюватися.

Созанська Ірина Йосипівна

(лікар-психотерапевт)

Якщо у дитини з’являються перші ознаки залежності від ґаджетів (агресія, істерика, коли забирають смартфон, порушення сну), тоді обов’язково потрібно звертатися до спеціаліста. Залежність від ґаджетів можна порівняти з наркотичною залежністю. Є випадки, коли її теж потрібно лікувати медикаментозно. Тому краще попередити це. Дитина мусить знати, скільки часу їй дозволено користуватися смартфоном. Думки батьків повинні бути однаковими. Проблема виникає тоді, коли політика виховання є різною: тато забороняє, а мама дозволяє. Має бути постійне правило: не можна одного дня заборонити користування смартфоном, а наступного дозволити, бо у батьків немає на дитину часу.

Читайте також  Кpик батька чуло все село: подробиці cмepтi сестричок у вoдoймі(відео)

Як бачимо, надмірне використання ґаджетів може негативно вплинути на фізичний та психічний розвиток наших дітей. Найстрашніше те, що наслідки цього прогресу ми побачимо згодом. Сучасні діти вміють користуватися телефоном з того моменту, коли вчаться говорити чи ходити. Підлітки більше часу проводять за екраном, відсуваючи на другий план друзів та справжні емоції. Сучасні діти живуть в ґаджетах та віртуальному світі. І це проблема неймовірного масштабу. І тільки нам, батькам, під силу її подолати.

І тут справа не в заборонах, адже їх діти вміють хитро обходити. Та й заборонений плід, як пам’ятаємо, завжди солодший. Ми маємо показати нашим дітям реальний світ, маємо навчити їх жити тут, де є проблеми і вирішення цих проблем, де не все ідеально, але поруч є люди, які люблять їх. Маємо прикласти чимало зусиль, щоб залежність від екранів не вкрала наших дітей та їхнє майбутнє!

Анна Качмар

Фото Христини Романчак

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.