Благовіщення 2019: історія, традиції і заборони свята

Благовіщення вважається одним із найважливіших свят у церковному календарі.

Сьогодні всі православні віруючі світу відзначатимуть Благовіщення Пресвятої Богородиці 2019.

Це свято входить в число найважливіших в році, тобто є двунадесятим. Однак існує ряд важливих заборон, які категорично не можна порушувати. Розповідаємо про історію походження, головні традиції і заборони Благовіщення.

Благовіщення 2019: якого числа

Благовіщення входить в число найбільш важливих свят в православному календарі. І якщо Великдень не має точної дати святкування, то Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначають щорічно в один і той же день – 7 квітня.

Благовіщення 2019: історія виникнення свята
Біблійна історія свідчить, що в цей день з неба прийшов архангел Гавриїл і приніс Діві Марії «благу звістку» (звідси і пішла назва свята). Небесний житель розповів про те, що Марія незабаром стане матір’ю Спасителя Ісуса Христа.

В руках у нього була біла лілія, яка згодом і стала символом чистоти і непорочності. Її зображують на всіх іконах, присвячених темі Благовіщення.

Благовіщення Пресвятої Богородиці – давнє свято, яке має світле і радісне значення. Священики вважають його початком Святих свят, так як саме в цей день був покладено початок християнської ери.

Головні традиції, народні прикмети і звичаї
Згідно древнім церковним традиціям, на Благовіщення у всіх церквах проводять особливу службу – починають її з Великого повечір’я, а після зачитують літургію св. Іоанна Златоуста.

Священики одягаються в спеціальні шати, розшиті блакитними нитками та символами свята. Під час божественної служби розповідається історія про появу ангела перед Дівою Марією.

Цікаво, якщо торжество випадає не на так званий Страсний тиждень, то тим, хто поститься покладаються послаблення. Наприклад, дозволено їсти рибу, а також просфори – прісні невеликі хлібини.

Читайте також  Хрещення Господнє або Водохреще: що не можна робити і як правильно святкувати

Є ще один цікавий православний обряд – на Благовіщення прийнято випускати з кліток голубів або інших птахів, які символізують свободу кожного божественного створіння.

Вважається, що свій будинок потрібно прикрашати білими ліліями і предметами блакитного кольору – символами Благовіщення Пресвятої Богородиці.

З давніх-давен Благовіщення вважають жіночим святом. Тому кожна жінка повинна обов’язково йти в храм і просити у Богородиці благословення, вдалого заміжжя і щасливої долі.

У давнину на Благовіщення жінки збирали різні трави і рослини, які мали лікарські та цілющі властивості. Крім того, заміжні дівчата виконували особливий ритуал, щоб залучити в свій будинок і родину щастя, достаток і гармонію: в день Благовіщення потрібно назвати свого чоловіка «милим» сорок разів. Тоді весь наступний рік в будинку буде панувати любов і щастя.

Раніше в народі вважали Благовіщення святом весни. Саме в цей день починався новий сільськогосподарський сезон – люди освячували зерно, а священики благословляли землю.

Крім того, в цей день «зазивали весну». Всі жителі виходили в центр села, запалювали багаття, стрибали через нього і співали святкові пісні.

Вважалося, що вогонь здатний захистити від усіх хвороб.

У народі було вірування, якщо на Благовіщення Пресвятої Богородиці йде дощ, то буде багатий урожай, а якщо ж гроза – буде багато горіхів.

А у рибалок дощ символізував хороший улов протягом усього року.

Багато віруючих задають питання: чи можна пекти паски в день Благовіщення? Заборони на підготовку немає, отже, і паски дозволено готувати. Однак головне, щоб побутові справи не посідали місце молитви і походу до церкви.

Що дозволено їсти?
На честь торжества посту свого дозволено розширити свій раціон і поїсти рибу. Проте як і раніше заборонені такі продукти, як м’ясо, яйця, молочка.

Читайте також  "Марцінків - злодій".В Івано-Франківську невідомі "оновили" скандальний мурал польського художника (фото).

Благовіщення 2019: які існують заборони
Розповідаємо, що не можна робити на Благовіщення.

За давнім повір’ям, на Благовіщення, як і на безліч інших православних свят, не варто займатися робочими справами. Існує навіть спеціальна приказка: «Птах гнізда не в’є, дівчина коси не заплітає».

Ви повинні розуміти, що у праці немає нічого поганого. Таким чином людині дається можливість отримати насолоду від відпочинку і присвятити себе безкорисливим справах. Саме тому одна з 10-ти Заповідей Божих благословляє і працю, і відпочинок: «Шість днів працюй, а сьомий день Богу». При тому в тлумаченні цієї заповіді говориться про необхідність давати відпочинок і тваринам, і землі.

На думку церковників, в день Благовіщення, як і в інші великі православні свята, кожен віруючий повинен перенести свої справи для того, щоб віддатися молитві та відвідати храм.

Чи дозволено в цей день проводити весілля? У 2019 Благовіщення випадає на четвертий тиждень посту. А це період утримання, отже – церква не дозволяє проводити ні весілля, ні вінчання.

Чи можна влаштовувати поминки? На важливі церковні свята проводити молитву за покійних заборонено. Благовіщення – час радості, тому не варто сумувати в такий день.

За віруваннями, на Благовіщення заборонено влаштовувати поїздки. Краще це відкласти на інший день.

Забороняються всі роботи, пов’язані з деревами і землею. Вважається, що саме 7 квітня Бог дає благословення всім рослинам.

Також 7 квітня заборонено віддавати грошові борги. Разом з цим можна віддати власне щастя і удачу. Люди вірять, що на Благовіщення не можна вдягати новий одяг. Є висока ймовірність, що одяг може порватися або забруднитися.

На свято 7 квітня категорично не можна стригти, фарбувати, навіть розчісувати волосся і плести косу. Таким чином жінка може розгубити своє здоров’я і красу.

Читайте також  Тетянин день: Історія і прикмети свята

Категорична заборона на шиття і в’язання. Вважається, що на Благовіщення не можна сіяти і садити – врожаю не буде. На наступний день після Благовіщення, тобто 8 квітня, також забороняється займатися важкою працею – прати, шити. Таким чином, людина отримує можливість в спокої подумати про своє життя, помолиться Богу при цьому не відволікаючись на мирські справи.

Заборонено вдаватися до плотських утіх, тобто займатися сексом.

Існує повір’я, що в Благовіщенський вечір не можна використовувати освітлювальні прилади. Заборона також стосується і свічок. Це повір’я пов’язане з тим, що в цей день на небі ангели спускаються з неба і відвідують кожен будинок. Вони стежать за всіма людьми і дають їм все, чого вони потребують. Вважається, що штучне світло може засліпити небесних жителів, і вони не зможуть благословити людину на щасливе життя.

На Благовіщення не можна перебувати в сумному, похмурому настрої, а також лаятися і бажати комусь зла. Вважається, що вся негативна енергетика повертається назад подвійною силою.

Деякі віруючі вважають, що на Благовіщення забороняється купатися і мити голову. Однак це всього лише забобони.

Яким же чином потрібно проводити Благовіщення Пресвятої Богородиці? Все просто: насолоджуйтеся вихідним, проводьте час зі своїми родичами і друзями, йдіть в храм на службу, моліться Богу за прощення гріхів, просіть Богородицю допомоги в негараздах, допомагайте нужденним.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.