Чи потрібні дитині розвиваючі іграшки?

Щоб розвиток дитини с самого народження був гармонійним їй необхідні різні розвиваючі іграшки.

Що таке ці іграшки?

Розвиваючі іграшки – це іграшки, які чомусь вчать. Відмітна особливість таких іграшок в тому, що дитині треба виконати якесь завдання, а для цього доводиться докласти зусиль, подумати, як краще його виконати.

Подібні іграшки розвивають уяву, пам’ять, фантазію, логіку, мислення. Малюки розвивають моторику, вчать кольори, дошкільнята вивчають букви, цифри.

Такі іграшки пропонують дитині вирішувати різні завдання, які розташовані від простого до складного. Причому, завдання різні і способи вирішення різні. А багато завдань злегка випереджають здатності дитини. Тому розвиваючі іграшки сприяють інтелектуальному, музичному, творчому розвитку малюка.

Вибирати іграшки треба правильно. При виборі треба брати до уваги вік малюка. Природно, трирічній дитині не варто купувати іграшку, призначену для дитини п’яти років. Інакше малюкові буде дуже складно, він не впорається і втратить інтерес до іграшки. А дитині шести років буде нецікаво з іграшкою, призначеною малюкові чотирьох років. І ніякого розвитку вона не отримає.

Крім того, варто враховувати інтереси чада. Хтось любить конструювати, хтось складати кубики, а комусь дуже цікаві набори для творчості. Звичайно, розвивати треба всебічно, але і нав’язувати дитині нецікаву для неї гру не варто.

Чи дійсно потрібні такі іграшки?

Розвиваючі іграшки необхідні в будь-якому віці. Адже, починаючи з двох-трьох місяців, малюк вже починає активно пізнавати світ. І протягом першого року у дитини формуються слухові, зорові і орієнтовні реакції, проходить підготовчий етап мовного і емоційного розвитку, закладаються основи соціальної поведінки. Тому навіть такому малюку потрібні іграшки. Найкраще вибрати брязкальця, м’ячики, об’ємні фігурки, дзвіночки.

З двох до трьох років активно розвивається мова, мислення, увага. Малюк пізнає навколишній світ в основному руками. Тому в такому віці потрібні різні стаканчики-вкладиші, матрьошки, різнокольорові пірамідки, шнурівки, великі намистини, дерев’яні кубики.

Читайте також  Якому знаку зодіаку пощастить 9-10 серпня

З трьох до семи років поступово додаються більш складні іграшки: конструктори, головоломки, набори для творчості та сюжетно-рольові ігри. Дитина за допомогою іграшок вчиться усвідомлювати себе, орієнтуватися в навколишньому світі. Розвиваючі іграшки необхідні для отримання знань про різні професії.

Тобто, розвиваючі іграшки необхідні дитині для нормального розвитку. Але які іграшки краще вибрати? Чи варто давати малюкові тільки покупні іграшки або краще зробити їх самостійно?

Куплені або саморобні

Не обов’язково розвиваючі іграшки повинні бути дорогими. Адже головне завдання таких іграшок в тому, щоб дитина вчилася думати і фантазувати, винаходити гру самостійно. А покупні іграшки пропонують діяти тільки в певних рамках. І малюк повинен потрапити саме в них, щоб виконати певне завдання. Наприклад, треба розставити предмети по зростанню або за кольором. А може дитина просто хоче пограти цими предметами? Може він придумав нове застосування звичайним кубиках або головоломці?

Отже, можна купувати більш прості іграшки, а можна робити їх самостійно. Тоді дитина буде вільна у виборі, не обмежена рамками.

Розвиваючу іграшку можна зробити з коробки, пляшки, банки, палиці, тканини. Тобто, з будь-якого безпечного матеріалу. І сама дитина може змайструвати щось цікаве. Наприклад, зробити з коробки ракету або чарівне місто. А іноді малюкові не потрібно навіть щось майструвати, досить фантазії і звичайна паличка перетворюється в конячку. Звичайні предмети теж є розвиваючими. Ложки, каструлі, баночки з кришками, мішечки з крупами або горіхами, гудзики – все це можна використовувати для гри і розвитку чада. Відмінним рішенням буде – робити розвиваючі іграшки разом з малюком.

Отже, розвиваючі іграшки дуже важливі. Можна купувати їх в магазині, робити самостійно, а краще – і те, і інше. Тоді малюк буде розвиватися гармонійно. Це дозволить дитині розвивати фантазію, уяву, логіку і мислення.

Читайте також  Два презервативи та спроби "закінчити вчасно": Супрун розповіла про контрацепцію

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.