Мобілізація в Україні: Яке покарання загрожує за неявку за повісткою на відправку

Якщо людина пройшла комісію, отримала повістку “на відправку” і не з’явилася, їй може “світити” в’язниця.

В Україні існує кримінальна відповідальність за неявку в центр комплектування, йдеться про статтю 336. Але, наголосив адвокат Тарас Никифорчук у своєму YouTube-каналі, ця відповідальність може настати тільки після того, як людина з’явилася хоча б один раз у військкомат.

“Після чого людина йде додому, і їй дають так звану повістку на відправку. І вона не з’являється за цією повісткою, комісія пройдена, і тут є така ймовірність, що співробітники ТЦК напишуть заяву, а потім поліція буде цією справою займатися”, – говорить адвокат.

Зазначимо, якщо військовозобов’язаний не має відстрочки й буде визнаний військово-лікарською комісією придатним за всіма критеріями, тоді йому вручається повістка на відправку у війська.

Також він згадав, що на сьогодні в Україні центри комплектування можуть надсилати розсилки, кидати їх у поштову скриньку, в них йдеться про те, що військовозобов’язаним може загрожувати від 3 до 5 років за неявку в центр ТЦК.

“Чи є відповідальність за ігнорування цих попереджень? За великим рахунком, ні. Це один зі способів залучити людей, щоб вони з’явилися в центр комплектування, щоб поповнити наші збройні сили”, – пояснив Никифорчук.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.