Рятують економіку: скільки заробляють українські айтішники

Нині сфера інформаційних технологій складає більше 20% експортованих послуг та направляє в український бюджет мільярди гривень. Професія айтішників, програмістів, працівників сфери – одна з найбільш високооплачуваних в Україні.

Скільки заробляє український айтішник?
За даними Укрстату, середня зарплата українця в грудні 2018 року становила 10 573 гривень. Що цікаво, середня зарплата айтішника, за даними спеціалізованого сайту Dou.ua, становила близько 53 000 грвень. А це в п’ять разів вище середньої зарплати.

Як ІТ-галузь впливає на економіку?

Вплив ІТ-галузі на нашу економіку можна описати кількома чинниками:

• Програмісти отримують доволі велику зарплату. Українець з грошима – це завжди добре, а ще він добрий споживач товарів та послуг. Український бізнес отримує клієнта.
• ІТ-галузь впливає на зайнятість. Крім програмістів, IT-компанії беруть на роботу бухгалтерів, юристів, дизайнерів. Більше технологічних компаній – більше робочих місць для традиційних професій.
• Розвиток IT-галузі не потребує будівництва заводів, які забруднюють повітря, залізничних колій, доріг. IT-бізнес може масштабуватися без великих інвестицій в інфраструктуру.
• Багато представників IT працюють на замовлення іноземних компаній і цим збільшують валютну вигоду, яку отримує Україна. І це важливий чинник, адже валюта, яка надходить, сприяє зміцненню курсу гривні.

Програмісти направляють в український бюджет мільярди гривень

А ще інформаційні технології забезпечують створення робочих місць в суміжних сферах. От, наприклад, будівництво використовує продукцію меблевої й текстильної промисловості, виробників сантехніки. І забезпечує сім робочих місць в суміжних областях на одного будівельника.

Скільки робочих місць забезпечує айтішник?
Експерти порахували, що одне робоче місце в IT, створює шість робочих місць в суміжних галузях. Якщо ще додати осіб на утриманні, в середньому програміст забезпечує високий рівень матеріального достатку для 11,5 осіб.

Читайте також  Суд скасував штраф для "Інтера" за слова про заміну назв вулиць "іменами фашистських злочинців"

Як Україна ставиться до ІТ-сфери?
В експортній стратегії України на 2017-2021 роки інформаційно-комунікаційні технології значаться першими серед найбільш інноваційних секторів. Саме такі галузі здатні створити найбільшу додану вартість та прискорити розвиток підприємництва в Україні.

Computer Animations GIF - Find & Share on GIPHY

IT – це дійсно перспективна галузь. Але, на щастя, ця галузь живе і розвивається фактично поза регуляторним полем. Держава не видає ліцензій чи дозволів на діяльність, не перевіряє якість. Розвиток сфери не був би таким бурхливим, якби регулювався державою.

Скільки програмістів працює в Україні?
В Україні нині майже 159 тисяч айтішників, на 33 тисячі більше, ніж у 2017 році. Загальне зростання IT-галузі в Україні – близько 20% на рік. І ми випереджуємо світовий показник зростання – 6% на рік. За великим рахунком держава, ніяк не сприяє розвитку цієї сфери. Не заважає – і вже добре.

Як міста України впливають на IT-галузь?
Серед міст є фаворит – Львів. Його ставлення до айтішників можна брати за приклад інші міста. Львів – це єдине українське місто, в якому ІТ є один із пріоритетних напрямів. Ця галузь входить в затверджену стратегію конкурентоспроможності міста. Представники місцевої влади, бізнесу та громадськості об’єдналися задля розвитку ІТ-галузі.

Computer F GIF - Find & Share on GIPHY

Вони спільно працюють для того, щоб все більше ІТ-фахівців обирали Львів, як місто для життя. І саме це головна особливість Львова. А ще міжнародним дослідницьким порталом Numbeo Львів було визнано найкомфортнішим місцем проживання в Україні. Львів випередив і Київ, і Одесу на 20 позицій, а також Харків, і Дніпро – на 27 позицій.

Найбільша технічна конференція в Україні теж відбувається у Львові. IT Arena п’ятий рік поспіль збирає по 2,5 тисячі експертів з України та світу. У львівській ІТ-індустрії працює близько 20 тисяч спеціалістів, а їхня кількість постійно збільшується. Понад 200 ІТ-компаній обрали Львів своїм містом проживання. Львівські фірми входять в Топ-10 найбільших ІТ-компаній України.

Читайте також  Стало відомо, які податки доведеться сплатити при купівлі-продажу землі

Економіка міста розвивається завдяки програмістам. Наприклад, у 2017 році айтішники Львова витратили 40 мільйонів доларів на придбання нерухомості та 26 мільйонів доларів на земельні ділянки. На харчування у ресторанах і кафе ІТ-фахівці за рік витратили 19 мільйонів доларів. У структурі валового регіонального продукту Львова частка ІТ році становить 21%. А економічний ефект, створений ІТ-галуззю Львова – 920 мільйонів доларів.

Якби у свій час міський голова Львова не зробив ставку на розвиток ІТ-галузі, то нічого б цього не сталось. Понад 10 років тому міська влада зробила ставку на ІТ-сферу та туризм. Визначила ці два напрямки одними з пріоритетних для розвитку міста. І тепер ми бачимо, що це був вірний розрахунок.

Андрій Садовий вміє робити правильний вибір в невизначених умовах. Адже 10-15 років тому не було гарантій, що це спрацює. А нині більшість обласних центрів розбудовують ІТ-хаби, намагаються якимись заходами заманити туристів, і навіть джаз-фестивалі проводять.

Львів інтенсивно працює над ІТ-освітою. Сім вищих навчальних закладів готують ІТ-спеціалістів. Постійно відкриваються додаткові спеціалізовані програми у ВНЗ, які відомі всій країні, до прикладу, в УКУ, у Львівській політехніці. Айтішники з львівських компаній викладають у ВНЗ. І для студентів добре вчитись у Львові, бо є безліч компаній які готові взяти тебе на стажування, а потім запропонувати роботу. Львівські ВНЗ щорічно випускають понад 4000 молодих ІТ-спеціалістів.

Львівські ВНЗ щорічно випускають понад 4000 молодих ІТ-спеціалістів

Для нашої молоді – це шанс здобути освіту, яка знадобиться в житті, замість того, щоб опановувати професію, яка зникне. Якщо українці будуть навчатись у Львові, то, найімовірніше, на четвертому курсі вже матимуть роботу. Але головне, що наша талановита українська молодь не захоче виїжджати за кордон. Якщо у неї буде можливість працювати в галузі, в якій заробіток в п’ять разів вищий, ніж в середньому по Україні.

Читайте також  Не тільки схуд, але і закохався: як склалася доля 19-річного фіналіста Олександра Поповича після шоу «Зважені та щасливі» (фото)

За великим рахунком, Львів нині вважають IT-столицею України. І це не сталося за один день. Це результат багаторічної праці зацікавлених сторін і самих айтішників, і міської влади, і інвесторів.

Львівська ІТ-галузь має всі шанси стати містобудівною. А сам Львів може стати найбільшим ІТ-хабом України та всієї Східної Європи. Попри те, як складались обставини, як розвивалась галузь, треба віддати належне міській владі міста та меру Андрію Садовому, які зробили правильний вибір у свій час.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.