Справа про держзраду гарантує, що ні на кого іншого, крім Януковича, не вийдуть

Вирок Віктору Януковичу не матиме конкретних наслідків. Дивно, що слідство зосередилося на держзраді – епізоді, який не є визначальним у політичній біографії Януковича. А значимі справи не розслідують.

Таку думку 24 каналу висловив політичний експерт Петро Олещук.

За словами політолога, вирок Януковичу не матиме якогось визначального впливу на президентську виборчу кампанію. Суспільство, говорить Олещук, розуміє, що на практиці вирок нічого не означатиме, і Росія Януковича не видасть. В українців, зазначає він, більше запитів стосовно справи по розстрілах на Майдані. Але влада намагатиметься використати вирок Януковичу в якості своєрідного замінника справи Майдану. Що це певний успіх. Тенденцію треба закріпити і розвинути.

Справа про державну зраду Януковича стосується вузького і специфічного епізоду. За великим рахунком, всі дії Янукович здійснив уже за межами України. Виглядає так: суспільство вимагало вироку Януковичу, ось є держзрада. Реально це не означає глибинного розслідування усіх злочинних дій Януковича і його поплічників. Ця справа зручна і гарантує, що ні на кого іншого, крім Януковича, не вийдуть,
– переконаний Петро Олещук.

Експерт зауважує: ідея економічних злочинів Януковича і його поплічників була визначальною під час Майдану. Якби не історії про Межигір’я, про величезні вкрадені гроші, то протестів могло і не бути. Протести були, в першу чергу, соціально-економічними. Тому дивно, що в цьому контексті прогресу в розслідуванні немає. Варто лише згадати знайдені в Межигір’ї документи чорної бухгалтерії, які потім “потонули”.

У яких злочинах звинувачують Віктора Януковича?

Його звинувачують у пособництві в умисних діях, вчинених задля зміни меж території та державного кордону України; державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. 24 січня Оболонський районний суд Києва визнав колишнього президента України Віктора Януковича винним у цих злочинах. Якщо Янукович повернеться в Україну, йому доведеться відсидіти 13 років у в’язниці.

Читайте також  Окупанти на Донбасі отримують відсіч: обстріли з боку ворога обернулися для нього втратами

Дивіться біографію Віктора Януковича у відео:

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.