Сертифікація вчителів: хто не отримає сертифікат та які наслідки

У 2019 році стартує пілотний проект Сертифікації вчителів, у якому зможе взяти участь одна тисяча вчителів початкових класів. EtCetera з’ясував, як вона буде відбуватися, хто оцінюватиме результати, яким педагогам не видадуть сертифікат та які будуть наслідки для тих, хто сертифікацію не пройде.

ФАКТ. Положення «Про сертифікацію педагогічних працівників» було затверджено 27 грудня 2018 року.

Лілія ГРИНЕВИЧ, міністр освіти та науки України:

2019-го ми обмежили кількість учасників до 1 тисячі осіб, а також поширили це лише на одну категорію педагогів – вчителів початкових класів. Пілотування сертифікації також продовжиться у 2020 та 2021 роках, я сподіваюся, що в наступні роки ми зможемо розширити і кількість можливих учасників, і категорії вчителів, які зможуть брати участь у сертифікації.

ЄДИНА ВИМОГА до вчителів – наявність стажу роботи не менше 2 років.

ДЕ МОЖНА ПРОЙТИ СЕРТИФІКАЦІЮ? На сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

КОЛИ РЕЄСТРУВАТИСЯ? З 15 січня до 1 лютого 2019 року включно.

ЕТАПИ СЕРТИФІКАЦІЇ:

1 Вивчення практичного досвіду роботи педагога. За проведення цієї частини сертифікації відповідатиме Державна служба якості освіти, що формує пул незалежних освітніх експертів – викладачів, вчителів, тренерів НУШ тощо. До кожного вчителя виїжджатиме щонайменше 2 експерти, щоб зробити оцінку діяльності незалежною та об’єктивною.

За попереднім графіком виїзди експертів триватимуть 2 періоди: з середини лютого до кінця 2018-2019 навчального року та з вересня 2019-го до жовтня 2019-го. До кожного вчителя експерти навідуватимуться лише 1 раз. Зареєстрований на сертифікацію педагог отримає попередження про візит експертів на власну електронну пошту не пізніше ніж за 3 дні до їхнього приїзду.

2 Зовнішнє незалежне тестування. За його проведення відповідає Український центр оцінювання якості освіти. За попереднім графіком воно відбуватиметься у період між 2-ю половиною жовтня – початком листопада (в період масових канікул).

Читайте також  Дистанційного навчання не буде: на Прикарпатті школи, де не вакциновано 80% педагогів, закриють на карантин

3 Електронне портфоліо – третя обов’язкова складова сертифікації. Воно має містити:

– заповнену анкету самооцінювання;

– опис власного навчального заняття (освітня програма, навчальний предмет, тема, мета, методичне забезпечення, може містити відеофрагмент уроку);

– додаткові матеріали (за бажанням педагога). Усі ці матеріали вчитель має завантажити на файлообмінник до 1 липня 2019 року.

ВИВЧЕННЯМ РЕЗУЛЬТАТІВ займатиметься спеціально створена експертна комісія при МОН, до якої увійдуть представники УЦОЯО, ДСЯО, МОН та громадськості.

Комісія встановлюватиме порогові бали з 2 етапів випробування: вивчення практичного досвіду та тестування.

Сертифікацію пройдуть та отримають відповідний документ про це усі вчителі, які за кожною із цих складових набрали кількість балів, яка дорівнює або перевищує порогові бали.

ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ. Якщо учасник ПОДОЛАВ поріг з тестування і НЕ ПОДОЛАВ з вивчення практичного досвіду – комісія може прийняти рішення вивчити електронне портфоліо. За результатами цього розгляду комісія може прийняти рішення про успішне проходження учасником Сертифікації.

КОМУ НЕ ДАДУТЬ СЕРТИФІКАТ:

– педагогам, які не брали участь в одній зі складових сертифікації;

– педагогам, які не створили власне е-портфоліо та не завантажили його;

– педагогам, які проводили репетицію (репетиції) навчального заняття (навчальних занять).

ЩО ДАЄ СЕРТИФІКАЦІЯ. Педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію:

– отримають надбавку у в розмірі 20% до заробітної плати впродовж 3 років чинності сертифікату;

– результати сертифікації будуть зараховані як чергове (позачергове) проходження атестації з присвоєнням працівникам наступної кваліфікаційної категорії або підтвердження наявної вищої категорії.

ЯКЩО ПЕДАГОГ НЕ ПРОЙДЕ СЕРТИФІКАЦІЮ, то це не призведе до жодних негативних наслідків.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.