Бюджет 2019 торкнеться кожного: що буде з цінами, податками і курсом долара

Українці вже в наступному році платитимуть податки за посилки вартістю понад 100 євро. При цьому загальне зростання цін може становити 7,4%, а мінімальна зарплата залишиться на рівні нижче реального прожиткового мінімуму.

OBOZREVATEL зібрав головні нововведення законопроекту, які вплинуть на життя усіх українців.
Доведеться платити більше за посилки

З наступного року українці повинні будуть платити ПДВ за посилки, отримані з-за кордону за умови, що їхня вартість вище 100 євро (зараз — 150 євро). Відбуватиметься це таким чином: якщо ви купили, наприклад, на eBay, куртку вартістю 200 євро, перед тим, як отримати її, доведеться заплатити податки й прийти на пошту з квитанцією.

Таким чином народні депутати запропонували боротися із продавцями в інтернет-магазинах, які спеціально ділять свої замовлення, щоб не платити податок.

Але рішення торкнеться і простих українців, які багато витрачають у мережі. До слова, нововведення прийняли для “стабілізації бюджету”. Додаткові доходи від такого кроку заклали в дохідну частину головного фінансового документа країни.

Курс гривні в бюджеті — 29,4 грн/$

Виходячи з такого курсу, Кабінет міністрів порахував прибутки від зовнішніх запозичень, акцизів, які сплачуються у валюті. Правда, це не означає, що прогноз виявиться вірним. Як показала практика минулих років, реальна вартість валюти може виявитися як вищою, так і нижчою прогнозного рівня.

Для прикладу, в бюджеті на цей рік передбачено, що до кінця року долар коштуватиме більше 30 грн/$. При цьому більшість експертів вважає, що в грудні такої девальвації чекати не варто і гривня виявиться міцнішим закладених прогнозів.

Подорожчають цигaрки

Парламент остаточно ухвалив рішення прискорити процес подорожчання акцизів на тютюнові вироби. Спочатку планували, що він збільшиться на 20% (пропорційно дорожчає і пачка), тепер же хочуть додати до цієї цифри ще й рівень інфляції (9%). У результаті в 2019-му курці в середньому заплатять на 3,5 грн/пачка більше.

Читайте також  За що можна не платити. На час воєнного стану для громадян України скасовано ще один податок

Як вже повідомлялось, за декілька років середня вартість пачки перевалить за 100 грн.

Мінімальна зарплата в Україні збільшиться один раз і всього до 4173 грн — у січні 2019-го. За підрахунками Міністерства соціальної політики, вже зараз фактичний прожитковий мінімум на працездатного — 4200 грн. Тобто ті, хто працює за мінімалку, фактично за цим критерієм перебуватиме за межею бiдності.

Така ж ситуація і з пенсіонерами. Фактичний прожитковий мінімум для непрацездатного нині — 2766 грн. А мінімальна пенсія до кінця наступного року, згідно з прийнятим документом, досягне всього 1638 грн.

Така інфляція закладена в бюджеті України на наступний рік. Цей показник буде меншим, ніж у цьому році (приблизно 9%), проте все ще значно вище, ніж показник, до якого прагне Національний банк — 5%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.