Українцям озвучили нові тарифи на газ

Цієї зими ми точно будемо з газом, запевнив українців очільник “Нафтогазу” Андрій Коболєв. Газові сховища переповнені, куди закачали майже 21 мільярд кубів, що є історичним максимумом за останні 9 років. Від наступного року українською трубою управлятиме незалежний оператор. Процес передачі ГТС – на фінішній прямій. Зокрема, є керівництво, сформовано штат, майно передали. Останнє слово за парламентом, який має узаконити анбандлінг. Те, що газ мають продавати та видобувати одні, а транспортувати інші – вимога Євросоюзу, яку ми обіцяли виконати в рамках Третього енергетичного пакету.

Якщо Україна не встигне до кінця року, у росіян буде підстава не підписувати новий контракт про транзит і державний бюджет щорічно втрачатиме щонайменше 2,5 мільярди доларів, пише ТСН.

Наступні перемовини з “Газпромом” заплановані на 28 жовтня у Брюсселі. Наразі на міжнародній газовій сцені всі в очікуванні “бути чи не бути” новим домовленостям між Києвом і Москвою, прості українці з острахом чекають на нові платіжки за газ, тому що в уряді анонсували ринкову вартість. Існує проблема з обранням постачальника. У теорії українці можуть змінювати постачальника газу. На практиці ж із десяти мільйонів приватних споживачів піти від монополістів-облгазів й залишитися з газом змогли тільки кілька сотень.

Колишня народна депутатка Вікторія Войціцька у парламенті переймалась енергетичними питаннями. “Усі газові контори – це як феодальні держави в рамках України. Вони живуть за своїми законами і ніхто не має на них управи”, – стверджує вона.
Войціцька вирішила відмовитись від послуг газконтори, бо їй нарахували зайвого – переплата склала 1700 кубометрів. Лише коли інспектор зафіксує відсутність боргу, процедура зміни постачальника активується. Без показів лічильника ніяк не обійдеться. Працівник облгазу пручався, але депутатка силоміць посадила його в своє авто та привезла додому. “Я фізично була вимушена, коли я приїхала в Обухів знайшлося тисяча одна з причин, чому інспектор це не може зробити”, – повідомила вона.

Читайте також  Чому прикарпатцям виставляють рахунки за доставку газу, якщо вони його не використовують

Розповідати про тиск та викручування рук люди бояться, адже не хочуть змерзнути. Натомість для Євросоюзу таке свавілля – дикість. Там існує чітка межа – газ продають одні компанії, а труби обслуговують інші. У нас так є лише за документами, а практично і торують газом, і трубу утримують одні й ті самі компанії. До прикладу, контракти бувають довгостроковими і мобільними, від яких можна легко та швидко відмовитися. У Франції – змінити продавця газу можна навіть телефоном. Ціна зараз там становить від 75 центів до одного євро за кубометр.

Проте для громадян нашої країни такі ринкові відносини – лише мрія. Та торгувати з населенням почнуть лише після того, як уряд перестане впливати на ціну газу для населення. “Поки ціна зарегульована, не вигідно комерційним постачальникам виходити на цей ринок”, – додав Володимир Шведкий, генеральний директор незалежного провайдера енергії. Ціну має диктувати тільки ринок. Статися це має вже від січня 2020 року. Тож під новорічну ялинку суми в платіжках точно виростуть.

За прогнозами заступника начальника Департаменту енергоефективності НАК “Нафтогаз України” Олексія Хабатюка, взимку однозначно ціна рухатиметься вгору через зростання попиту в Євросоюзі.

А поки облгази вторгували собі нові тарифи за транспортування газу, що почне діяти від листопада. У деяких областях вартість перекачування зросте вчетверо. “У Києві зростання буде на 15%, а є міста, де в 3,5 рази. Наприклад, у Гадячі”, – повідомила Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі “Опора”.

Наприклад, для вінничан ціна підскочить утричі. Якщо родина живе в приватному будинку й за сезон спалює дві тисячі кубів газу, то транзит кожного подорожчає на дві гривні: із 60 копійок до 2,5 грн за куб. За сезон родина заплатить на 4 тисячі гривень більше. На Закарпатті тариф підвищили на гривню. За дві тисячі кубів тамтешня родина заплатить на дві тисячі гривень більше. Найменше подорожчання відчують у Кременчузі. Там тариф підскочив усього на 11 копійок.

Читайте також  Прикарпатський крадій попався на Тернопільщині

Підвищення виторгували собі облгази. В уряді кажуть, що спинити ціни не в їхній компетенції, тому що нові тарифи були попередньо схвалені НКРЕКП (незалежний регулятор на ринку енергетики та комунальних послуг). Там пояснюють таку політику старими трубами і низькими зарплатами працівників. На Київщині, де тариф виріс удвічі, все одно бідкаються, що заробляють мало. “Щодо тарифу – він не є достатнім. Ми взагалі два с половиною роки зводили кінці з кінцями й накопичувати борги”, – переконує Дмитро Дронов, голова правління АТ “Київоблгаз”.
“Отримувати в бідній країні кошти за розподіл, формувати борги за газ перед постачальником і утримувати англійський сад – це ненормально”, – вважає аналітик енергоринку Микола Когут.

Виправити все мала би конкуренція. У принципі Національна комісія з енергетики зробила нормальну справу – почула власників труби і підвищила ціни. Залишилося тільки змусити НКРЕ почути споживачів.

 

РЕКЛАМА:

Джерело.