“Гроші на руки”: На монетизацію субсидій українцям уряд заклав 55 мільярдів гривень

Міністерство соціальної політики фіналізувало проект постанови щодо надання пільг і субсидій у грошовій формі та найближчим часом має намір винести його на розгляд засідання Кабінету міністрів.

Про це повідомляють на сайті teplo.gov.ua.

“Вже з січня 2019 року вся сума допомоги від уряду для нових одержувачів субсидії надходитиме безпосередньо на банківський рахунок субсидіанта у державному банку. Рахунок матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду”, – йдеться у повідомленні.

Якщо сім’я заощаджувала, за результатами опалювального сезону залишок коштів на рахунку вона зможе використати на свій розсуд. Сума зекономлених грошей залежить винятково від родини.

Найбільше зможуть економити сім’ї з утепленими будинками, лічильниками та енергоощадними котлами.

Монетизація пільг і субсидій відбуватиметься у три етапи.

З 1 січня 2019 року «живі кошти» на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою. Тобто усі ті, хто подаватиме документи на субсидію у січні, вже отримуватимуть гроші на оплату комуналки на свій банківський рахунок.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період. Це приблизно 3 мільйони домогосподарств.

З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою.

При цьому правила надання житлових субсидій не змінюються. Розмір допомоги й надалі залежатиме лише від двох факторів – від розміру витрат на комуналку та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Тому монетизація відбудеться незалежно від того, є у домогосподарства лічильник на опалення чи його немає. Але варто пам’ятати: розмір платіжки за тепло визначає не стільки ціна гігакалорії, скільки обсяг споживання, який вимірюється лише лічильником (індивідуальним чи хоча б загальнобудинковим).

Читайте також  Податок на заробітчан: українців, які працюють за кордоном, зобов'язали подавати звіт до податкової

Вже з січня 2019 року в Україні почнеться запровадження надання пільг і субсидій у грошовій формі. Міністерство соціальної політики України фіналізувало проект відповідної постанови та найближчим часом має намір винести його на розгляд засідання Кабінету міністрів України.

У проекті Державного бюджету на 2019 рік Уряд заклав 55 мільярдів гривень для того, щоб українці вже з січня отримували «живі» гроші для оплати комунальних послуг. А все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишалося в сім’ї.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.