П’ять смертей за два дні: в Україні діти масово прагнуть померти

У поліції фіксують хвилю дитячих самогубств. Лише за перший день жовтня у Дніпропетровській та Запорізькій областях, а також у Києві самогубство вчинили троє дітей, вистрибнувши з багатоповерхових будинків, повідомив перший заступник глави Нацполіції В’ячеслав Аброськін.

Дітям було по 17, 14 і 13 років. Наступного ж дня – 2 жовтня – руки на себе наклали дві дівчини у Маріуполі 14 і 16 років, додав він. “Може, нам потрібно зупинитись у нашому нескінченному бігу і повернутись до наших дітей”, – підсумував заступник голови Нацполіції.

Поліція поки що не називає версій того, що штовхнуло дітей на цей крок. Основними причинами дитячих самогубств у поліції раніше називали конфлікти з батьками або школі, а також нерозділене кохання.

Начальник відділу ювенальної превенції ГУНП у Києві Оксана Поплавська розповіла, що ювенальні поліцейські проходять спеціальну підготовку.

За перші 7 місяців цього року в Україні 58 дітей скоїли самогубство
Ідеться про психологічні методики, залучення громадських діячів. Але попередити дитячі спроби самогубства досить важко.

Суїцидальні думки у дітей з’являються частіше, ніж у дорослих, зазначила психолог Наталя Підлісна. На це, за її словами, впливають різні соціальні фактори.

Від негараздів у родині до алкоголю, наркотиків, небажаної вагітності, насильства – фізичного, сексуального та емоційного. Почуття провини, сорому і незадоволеності собою, яке з’являється у дитини, у багато разів сильніші за ті, які переживають дорослі, додала експерт.
Частіше діти вчиняють самогубства саме у підлітковому віці – тоді вони найбільш вразливі, вважає дитячий психолог Наталія Простун. У цей період, за її словами, змінюються дитячі потреби і підліткам надважлива увага батьків.

Коли підлітки мають хороші стосунки з батьками, вони почуваються у безпеці, якість їхнього життя покращується, зазначила експерт.

Читайте також  УКРАЇНА як назва землі й держави

За словами психологів, аби запобігти депресії та самогубству дітей, батькам потрібно проводити з ними більше часу, вчитись ставитися до них з повагою, вислуховувати, обговорювати проблеми, почуття і підтримувати.

Відсутність соціальних зв’язків у цих дітей сприяє таким кардинальним рішенням – покінчити життя самогуством, зазначив заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко. Він також наголосив на певному взаємозв’язку між булінгом та самогубствами.

Раніше поліція повідомляла, що за перші 7 місяців цього року в Україні 58 дітей скоїли самогубство. При цьому поліція загалом за цей час фіксувала 156 спроб дитячих суїцидів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.