“Підвищення цін та мало доступність препаратів”: Як для українців обернеться новий закон про ліки

Український ринок ліків збираються серйозно перебудувати і переділити, що неодмінно відчують на собі прості українці. У Верховній Раді зареєстровано проект змін (№1199) в закон «Про лікарські засоби».


Експерти назвали підводні камені законопроекту.

Зокрема зазначається, що ціна ліків може піднятися.

«АМКУ визнав, що вже йде монополізація ринку, і аптечні мережі грають в цьому велику роль. Це створює ризики, препарати будуть дорожче, менш доступними, все йде в максимізацію прибутку. Все одно, що продавати, – тапочки, туфлі, ліки … Аптечний бізнес все-таки повинен бути зверненим до людини. У нас достатньо хороших законів. Але для людей вони пишуться рідко, вони пишуться для кого завгодно. В основному, щоб заробити гроші », – заявив президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Також фахівці звертають увагу, що в Україні відсутні 30% ліків, які використовуються європейськими лікарями, але в законопроекті завдання виправити це становище не ставиться.

Також законопроект не намагається врегулювати порядок доступу пацієнтів до медикаментів через сучасні електронні технології – онлайн торгівлю.

Нагадаємо, більшість українців згодні на вступ спільної оплати медичних послуг в країні. Про це стало відомо в результаті проведеного соціологічного опитування групою «Рейтинг».

Так, відповідаючи на запитання: «Якби в Україні була введена подібна система розподілу рахунків за лікування, який відсоток Ви були б готові офіційно сплатити?» Люди відповіли, що готові нести частину витрат замість держави.

Раніше ми писали про те, як заощадити на ліках. Про це мовчать лікарі.

Також повідомлялося, що заборонили продаж популярних ментолових льодяників.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.