Українці можуть отримувати по дві пенсії: Як і коли це відбуватиметься

Українці будуть отримувати другу пенсію, в результаті розмір виплат майбутніх літніх людей може збільшитися майже в 2 рази. Так, українці з 1 січня 2019-го повинні брати участь у другому рівні пенсійної системи.

Частину зарплати будуть віддавати на персональний рахунок, а при виході на заслужений відпочинок – отримувати ще й накопичувальну пенсію. Зараз Кабінет міністрів відстає від затвердженого плану впровадження реформи. Однак, в експертному середовищі впевнені: при політичній волі уряду вже цієї осені можна прийняти всі відповідні документи і дати старт нововведенню.

Скільки заплатимо

Висока пенсія коштує дорого. І якщо до діючої солідарної системи можуть бути питання: є обмеження щодо максимального розміру пенсій, співвідношення внесків і отриманих виплат у різних пенсіонерів відрізняється, то в накопичувальному рівні все простіше. Скільки відкладав, стільки і накопичив.

Для прикладу, якщо щомісяця відкладати на накопичувальний рахунок по 7% від зарплати, то на пенсії можна буде отримувати додаткову виплату в розмірі 10,2% від останньої зарплати. Якщо віддавати по 15% – 21,7%.

На даний момент є три пропозиції (одна з них вступить в силу в наступному році): Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (Комісія), ряду народних депутатів (проект Ради) і Міністерства соціальної політики (стосується тільки окремих професій).

Отже, парламентарі пропонують перший рік збільшити навантаження на зарплату на 2 п.п, а потім, протягом 5 років, щорічно підвищувати ставку на 1 п.п. В результаті розмір внеску досягне 7% зарплати. Зараз податкове навантаження на зарплату – 41,5%, після нововведення – 48,5%. Правда, в проекті законопроекту говориться, що уряд повинен розробити можливість перерозподілити податок на доходи фізосіб таким чином, щоб пом’якшити збільшення податкового навантаження.

Другий варіант – від Комісії, розрахувати складніше. Перший рік, згідно з документом, навантаження збільшиться на 2 п.п, а кожен наступний рік – на 10% від зростання заробітної плати. Наприклад, якщо зарплата зростає на 20% в рік, то навантаження буде збільшуватися на 2 п.п відповідно. Але тут варто враховувати, що згідно з прогнозами уряду, інфляція в Україні буде сповільняться щороку. А чим менше зростання цін, тим менше і номінальне зростання заробітних плат. У країнах з розвиненою економікою, де ціни збільшуються незначно, зарплати можуть підвищувати всього на кілька відсотків на рік. Наприклад, в Німеччині, як повідомляють в Федеральному відомстві статистики, з 2015 по 2016 року середня зарплата зросла лише на 2,3%. В Україні ж тільки за минулий рік номінальна зарплата зросла на 35,5%.

Читайте також  Чоловік тридцять років жив з величезним хробаком у мозку (фото, відео)

При цьому в законопроекті Комісії сказано, що максимальна ставка повинна скласти 15% (для найшкідливіших професій, в тому числі гірники, шахтарі, атомники і ін) і 7% (для менш шкідлвивих, в тому числі деякі слюсарі, механіки, асфальтобетонник і ін.) тобто до тих пір, поки внесок не досягне цієї позначки, його розмір буде збільшуватися. І, залежно від темпів зростання зарплати, це може статися за 5-8 років.

Законопроект Міністерства соціальної політики, який стосується виключно шкідливих професій, передбачає збільшення ставки на 7-15% п.п. Так, якщо зараз роботодавці платять за таких співробітників 22%, то після можливого нововведення – 29-37%.

Сільки отримаємо

Отже, згідно з проектом Мінсоцу українці зможуть отримати одноразову виплату, звичайну пенсію, і другу пенсію – з накопичувального рівня. “Одноразова виплата або оплата довічної пенсії здійснюється за умови досягнення пенсійного віку”, – наголошується в документі. Точний розмір такої пенсії буде залежати від багатьох факторів, в тому числі і розміру заробітної плати. Однак, грунтуючись на сумі внесків і експертних розрахунках, можна припустити, що такий українець додатково отримає близько 15,4-21,7% зарплати на місяць. Для прикладу, при зарплаті в 10 тис. грн “друга” пенсія становитиме 1540-2170 грн.

Приблизно на таку ж пенсію можна розраховувати і згідно з проектом Комісії. Правда, на неї зможуть розраховувати всі, хто на даний момент не старше 35 років і візьме участь у другому рівні пенсійної системи. У той час як “професійну” пенсію згідно з Мінсоц отримуватимуть тільки ті, хто зайнятий на шкідливих виробництвах (шахтарі, металурги і т.д.)

У той же час, відповідно до парламентського варіанту законопроекту, розмір “другої” пенсії для чоловіка складе 10,2% зарплати, а для жінки – 7,3%. При заробітній платі в 10 тис. грн – 1020 і 730 грн відповідно.

Читайте також  У Мінську домовилися припинити вогонь з 21 липня та пустити ОБСЄ в ОРДЛО

Про що ще повинні домовитися

Голосувати за другий рівень пенсійної реформи депутати будуть вже восени. Зараз же немає остаточного консенсусу, в якому вигляді буде працювати нова система. Група народних депутатів разом з низкою профільних експертів пропонують впровадити децентралізовану систему, тобто зібрані з українців гроші будуть розходиться по різним приватним пенсійним фондам. У той же час Комісія вважає, що кращий для України варіант – централізований, контрольований державою єдиний фонд.

Ризики є і у першого, і у другого. Наприклад, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко нагадує: діяльність тих фондів, які зараз працюють на ринку, не викликають великої довіри. Крім того, як відзначають в Комісії, обслуговування децентралізованої системи дорожче, що вплине на розмір другої пенсії.

Експерт Галина Третьякова впевнена: кращий для України варіант – децентралізована система. У той час як один фонд створює корупційні ризики. “Дійсно є аргумент, що децентралізована система обходиться дешевше. Але потрібно розуміти, що коли у нас все ще висока корупція, ми можемо втратити більше, створивши один централізований фонд”, – розповідає Третьякова.

При цьому експерт відзначає: до того, як запустити накопичувальний фонд і почати збирати в українців гроші, необхідно наділити регулятора повноваженнями для більш ефективного контролю. Відповідний законопроект вже знаходиться в парламенті, проте без втручання прем’єра, впевнена Третьякова, вчасно прийняти всі необхідні документи буде складно.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.