“Лише паспорт, страховка і квиток”: українці отримали можливість безкоштовного працевлаштування в Польщі (відео)

З українців більше не будуть вимагати плату за можливість працевлаштування в Польщі.

Послуги компаній-посередників будуть оплачувати польські підприємства, які потребують працівників. Принаймні, така мета польсько-українського проекту, який має подолати шахрайство та зупинити нелегальну трудову міграцію, пише “24 канал“.

Що таке заробітки на чужині знає з власного досвіду Катерина Гришко, якій два роки тому можливість працювати в Польщі обійшлася в 10 тисяч гривень. Половину суми заплатила за послуги агенції-посередника.

“Я звернулася до фірми у Львові, яка взяла доволі велику суму грошей. Для мене це була непід’ємна сума, були борги, були кредити. Я поїхала відбила, але не заробила”, – пригадує заробітчанка Катерина Гришко.

Цього разу Катерина їде за кордон із спокійною душею. Каже, знайшла агенцію, яка вже вдруге працевлаштовує її безкоштовно.

У травні знову їду. Як і минулого разу я звернулася до агенції, мені допомогли безкоштовно, – додала жінка.

За неї гроші організації-посереднику платить польська сторона, якій потрібні українські заробітчани. Минуло разу жінка збирала пральні машини на заводі під Вроцлавом, де 70% працівників з України.

Директорка агенції “Foreign personnel service” Світлана Фіщенко, яка безкоштовно працевлаштовує українців у Польщі зазначила, що усе, що потрібно від наших співвітчизників – документи.

Якщо українці їдуть за біометричним паспортом, то це лише паспорт, страховка і квиток до Польщі. Якщо це люди, які їдуть з візами, для того, щоб відкрити візу, вони мають отримати запрошення від працедавця, – пояснила директорка агенції Світлана Фіщенко.

Щоб наші співвітчизники не платили посередникам за працевлаштування, започатковано спільний українсько-польський проект. Його завдання – подолати шахрайство. У Польщі свій зиск, адже її економіка потребує наших робітників. Оскільки самі поляки їдуть заробляти більші гроші в багатші європейські країни, тому число агенцій, які безкоштовно знаходитимуть роботу українцям, зростатиме.

Читайте також  Дослідження: на одного франківського школяра витрачають більше 15 тисяч гривень на рік

Торік більше мільйона видано документів, які дозволяють тимчасове працевлаштування. Ще понад 100 тисяч договорів про довготривале працевлаштування на постійній основі. Загалом, у Польщі працює близько 2 млн українців, – розповів голова польсько-української господарської палати Яцек Пєхота.

Польщу обирають через близьке географічне розташування та низький мовний бар’єр і вищі у п’ять разів заробітки. ніж в Україні. В той час коли мінімальна заробітна плата у нас – 110 євро, у них – півтисячі.

Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник повідомив, що українці, які хочуть працювати за кордоном, мають працевлаштовуватись через ліцензовані компанії в Україні і працевлаштовуватись на великих польських підприємствах, отримувати ЗП виключно на картковий рахунок, бо це підтверджує, що з цих коштів відраховуватимуть податки і можна застрахуватись у фондах соцзахисту Польщі.

В асоціації з міжнародного працевлаштування заспокоюють: Україна має не менший зиск ніж поляки. Бо працюючи на чужу економіку, українці піднімають і свою. Лише торік наші трудові мігранти перерахували до України більше дев’ять мільярдів доларів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.