Вербна неділя 2018: що варто зробити, щоб залучити успіх та благополуччя у дім

Вербна неділя святкується напередодні Великодня. Оскільки це перехідне церковне свято, дата його святкування щороку змінюється. Це, здавалося б, звичайний день, але українці чекали на нього з нетерпінням. Прихід Вербної неділі означав одне – всього за тиждень усі святкуватимуть Великдень, пише Gazeta.ua

Якщо зараз ми просто святимо вербу й залишаємо у вазі, то наші прадіди підходили до справи значно серйозніше.

За християнським вченням, Спаситель заїжджав до міста на ослі, і миряни встеляли перед ним дорогу пальмовим листям. Люди зустрічали його криками “Осанна!”, як зазвичай зверталися тільки до царя. Всі раділи, бо Ісус напередодні воскресив Лазаря і довів, що може називатися Сином Божим.

Оскільки в Україні пальми не ростуть, у цей день стали використовувати вербу. Це дерево перше сповідає про прихід весни і має цілющі властивості.

У Вербну неділю святять вербові гілки. За традицією, їх нарізають напередодні, у Лазареву суботу до світанку. Хто не встиг цього зробити, може купити. Зранку на богослужіння до церкви сходяться всі, бо не піти вважається гріхом. Коли закінчується відправа, священик кропить гілля свяченою водою. Потім діти стараються якнайшвидше дістати вербу і проковтнути по кілька “котиків”, щоб горло не боліло.

Господарі, повертаючись з церкви із свяченою вербою, до хати не заходили, а відразу ж садили на городі по кілька гілок “Богові на славу, а людям на вжиток”. Залишки несли до хати і ставили на покуті під святими образами. Якщо, ввійшовши до хати, заставали когось, хто проспав заутреню, то били свяченою вербою, примовляючи: “Не я б’ю – верба б’є, За тиждень Великдень, Недалечко червоне яєчко!” Вважають, що освячена верба має чудотворну цілющу силу, здатну позбавити людей і тварин від хвороб, виснаження, а будинок – від пожеж і повеней.

Читайте також  Солдати та офіцери скаржаться на агітацію за Порошенка у військовій частині

Свячена верба користується великою пошаною серед українців. Її гріх топтати ногами. Навіть найдрібніше гілля, якщо воно залишилося, палили на вогні.

 

Цього дня варто зібратися родиною за спільним столом. На ньому повинні бути лише пісні страви. Допускається риба і трохи червоного вина, а також вареники, млинці, овочеві та грибні страви, запіканки, бабки, компоти, киселі, узвари. Все треба готувати заздалегідь, не у свято.

У Вербну неділю здавна збереглася традиція: щоб бути здоровими, люди трохи б’ють одне одного гілками верби, особливо дітей, бажають здоров’я і благополуччя в родині. Також, щоб жодна хвороба не причепилася, з’їдають по 9 бруньок верби.

Також рекомендується у Вербну неділю зайнятися пересадкою кімнатних рослин – вони будуть відмінно рости й залучати у будинок багатство, щоправда рослину необхідно саджати з товстим листям. А якщо вранці у неділю вбuтu у стіну кілочок з верби, це позбавить людину від страхів і подарує їй рішучість.

Крім того, вперше навесні виганяти худобу на пасовисько варто саме свяченою вербою — “щоб нечисть не чіплялася до тварин”, а під час граду гілля свяченої верби, якщо його викинути, навіть можуть негоду зупинити.

Що не можна робити? У цей день не можна прибирати, готувати, шити і виконувати іншу фізичну роботу. Не можна віддаватися розвагам, відвідувати розважальні заклади. У це свято заборонено вживати aлкоголь, їсти продукти тваринного походження. Також не можна сваритися і відмовляти в проханнях.

Навіть розчісування волосся краще звести до мінімуму, щоб не накликати на себе неприємності.

 

Прикмети Вербної неділі

Якщо нема заморозків – чекайте щедрий врожай фруктів.

Сонце і відсутність вітру у Вербну неділю віщують тепле літо.

Читайте також  На Львівщині сталася масштабна ДТП, зіткнулися шість автомобілів

Якщо сильний вітер, то весь літній сезон погода буде змінною.

Людина, яка з’їсть бруньку освяченої верби, обов’язково матиме успіх у важливій справі.

Закликати кохану людину подумки у свій дім – пришвидшити її прихід у ваше життя.

Якщо на Вербну неділю йде дощ, то весь врожай буде хорошим.

Посадиш кімнатну рослину в будинку в цей день – принесеш достаток у дім.

Мороз на Вербну неділю – до гарного врожаю ярових хлібів.

Не варто забувати, що деякі звичаї позбавлені здорового глузду. Головне в цей день (втім, як і в будь-який інший) – дарувати світові світло і добро, не витрачати сили на негатив, черпати натхнення в собі самому і в навколишньому, уникати злих думок та вчинків.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.